Бюлетин

Лондон разширява помощите за най-енергоемките промишлени сектори

Британското правителство обяви, че увеличава финансовата подкрепа за промишлените сектори, които потребяват най-много енергия, по-специално металургията и хартиената промишленост, предаде Франс прес. Тези сфери понесоха ударите на световния скок на цените.

Програма, която помага от 2003 г. на най-енергоемките сектори да плащат сметките си за електричество, ще бъде продължена с още три години, се казва в комюнике на кабинета.

Бюджетът за този пакет ще бъде увеличен над два пъти. Досега британското правителство е помогнало с 2 милиарда британски лири за енергийните разходи на тези сектори, които включват също химическата промишленост и стъкларството.

Според правителството това ще гарантира допълнително, че Великобритания остава привлекателна дестинация за инвеститорите в тези сектори, като в същото време ще се насърчава по-широка електрификация с цел намаляване на парниковите емисии.

Програмата за помощ е разширена и към предприятията за производство на батерии за електромобили.

Британското правителство представи неотдавна и нова стратегия за енергийната сигурност, предвиждаща засилване на атомната, вятърната и слънчевата енергетика, но и на сектора на изкопаемите течни горива в Северно море.

Поскъпването на енергията, което подхранва инфлационната спирала, засяга с пълна сила и британските домакинства, особено най-бедните. Правителството е упреквано, че прави твърде малко, за да облекчи нарастващата тежест на цената на живота.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg:  Икономиките на страните от Европейския съюз забавят растежа

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам