Бюлетин

МААЕ е “изключително обезпокоена” от положението в централата в Запорожие

Снимки: AP

Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) е обезпокоена от напрегнатата ситуация около украинската атомна електроцентрала в Запорожие, която се намира в близост до фронтовата линия на войната, предаде ДПА.

Ситуацията става все по-непредсказуема и потенциално опасна в окупираната от Русия атомна електроцентрала, заяви снощи ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси.

Снимка: AP

“Изключително съм загрижен за съвсем реалните рискове за ядрената безопасност и сигурност, пред които е изправена централата”, предупреди той в доклад за ситуацията. “Трябва да действаме сега, за да предотвратим заплахата от тежка ядрена авария”, добави Гроси.

Промосковската администрация в Запорожка област обяви евакуация в петък, включително и в град Енергодар, където живеят по-голямата част от служителите на атомната централа.

Гроси казва, че служителите ще останат на площадката, но въпреки това ситуацията става “все по-напрегната, стресираща и предизвикателна” за тях и техните семейства. Според агенцията за ядрен надзор на ООН постоянният стрес може да доведе до грешки и аварии в атомната електроцентрала.

Снимка: AP 

Гроси отново призова за сключване на споразумение между Украйна и Русия, което да предпази най-голямата атомна електроцентрала в Европа от катастрофа. Но въпреки неотдавнашните признаци, че споразумението за защита на обекта може да е близо, напредъкът по него е в застой, посочва ДПА.

Снимка: AP

Скоро се очаква да започне украинска контраофанзива за отвоюване на завзетите от Русия територии. Едно от възможните направления за настъпление е в Запорожка област към брега на Азовско море.

Централата е окупирана от руските сили от март 2022 година. Миналото лято редовният обстрел на централата доведе до проблеми с външното електрозахранване.

Снимка: AP 

За преодоляване на недостига бяха използвани дизелови генератори. От съображения за безопасност миналата година централата беше поставена в режим на студено спиране. Това обаче не елиминира опасността от авария. Външното електрозахранване е необходимо за охлаждане на реакторите и за други важни операции по безопасността.

Още от Built.bg:  Западната преса коментира обявеното вчера от Маккарти решение за започване на разследване за импийчмънт на Байдън

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам