Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Мета” заплашва да спре Facebook и Instagram в Европа

Компанията “Мета” заплаши да спре платформите си Facebook и Instagram в Европа. Това е записано в годишния финансов отчет на компанията.

В доклада е поставен ултиматум, че ако Meta не получи възможност да прехвърля, съхранява и обработва данни за своите европейски потребители на базирани в САЩ сървъри, двете платформи ще бъдат спрени в цяла Европа.

Ключовият проблем за Meta е трансатлантическият трансфер на данни, регулиран чрез т. нар. Privacy Shield. Настоящите споразумения, позволяващи прехвърляне на данни, са подложени на строг контрол в ЕС.

В годишния си доклад до Комисията за ценни книжа и борси на САЩ, Meta предупреждава, че ако не бъде приета нова рамка и на компанията вече не е разрешено да използва настоящите моделни споразумения „или алтернативи“, компанията „вероятно“ вече няма да може да предложи много от своите „най-значими продукти и услуги“, включително Facebook и Instagram в Европейския съюз.

Снимка: Meta

Споделянето на данни между държави и региони е от решаващо значение за предоставянето на услугите и целевата реклама, подчерта Мета. Споразумението Privacy Shield беше анулирано от Съда на ЕС през юли 2020 г. поради нарушения на защитата на данните. Оттогава ЕС и САЩ подчертаха, че работят върху нова или актуализирана версия на договора.

Отделно през август 2020 г. Ирландската комисия за защита на данните излезе със становище, че споразумения, които Meta използва, за да трансферира данни от ЕС към сървърите си в САЩ не е в съответствие с регламента за защита на данните GDPR. От решението на комисията следваше обработката на европейските данни на американски сървъри да бъде спряна. Това обаче беше само предварително заключение, така че на практика не се случи никаква промяна.

Още от Built.bg:  Европа гласува!

Окончателното решение в Ирландия обаче се очаква да бъде публикувано през първата половина на тази година. Ако регулаторът наистина установи, че споразуменията, използвани от Meta противоречат на GDPR и са незаконни, компанията може да реши, че вече не е възможно да предлага някои от услугите си в целия ЕС.

Напомняме, че “Мета”, компанията майка на Фейсбук, отчете спад на чистата си печалба за четвъртото тримесечие и стагнация в броя на потребителите на платформите си в края на годината. Това е безпрецедентно за гиганта в социалните мрежи.

Източник: banker.bg

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам