Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Министърът на енергетиката: Спирането на износа на ток ще има сериозни последствия

Спиране на износа на ток би донесло повече вреди, отколкото ползи, посочи министърът на енергетиката Александър Николов, тази сутрин в “Нова телевизия”. Той обясни, че подобен ход би донесъл сериозни глоби за страната, защото нарушава правилата за търговия между страните в ЕС. Николов допълни, че Гърция и Румъния са наши дългосрочни партньори, с които е хубаво да имаме добри отношения. Ако сега спрем износа на ток, те биха пострадали и ще ги поставим в тежка ситуация. Според министъра те биха могли, образно казано, да ни го върнат, тъй като Гърция е ключова, когато се говори за доставките на газ. Николов допълни:

Подобен ход би означавал, че вече не се смятаме за част от ЕС и да се откажем от ползите от общия европейски пазар.

Министърът на енергетиката обясни, че върху цената на тока не може вече да се влияе и чрез производството, тъй като енергийните мощности са натоварени почти на максимума. Той допълни, че няма данни колко общини са въвели режим на уличното осветление, но по последни данни е възможно да са около една трета от всички.

Александър Николов, Снимка: БТА

За министър Николов вариант за бюджетните организации и социални домове е да купуват ток от общ пул, като предварително договорят за по-дълъг период нужните им количества на фиксирана цена.  “За целта трябва да се направи анализ на това каква е консумацията, какъв е профилът, за да се инициира процедура за покупка на ток от определен производител чрез определен търговец. За да тръгне подобна схема обаче, е нужно време”, посочи Александър Николов.

Още от Built.bg:  Столичната община ще постави 12 нови камери за контрол на скоростта

По повод високите сметки в студентските общежития, които се плащат от студентите, Николов каза, че по темата предстои среща с министъра на образованието Николай Денков. Министърът посочи още, че студентските общежития ще получат и парична компенсация като всички други засегнати.

Относно смяната на ръководството на “Булгаргаз” Николов коментира, че действията на дружеството са причина газът да поскъпне с 30%, а не с 5% в началото на годината. Това е изводът на експертния екип, разгледал възможните решения при създалата се ситуация. “Цената на газа е функция на предложенията на “Булгаргаз” и приемането им от Комисията за енергийно водно регулиране”, поясни министърът.

Според Николов, ръководството на газовото дружество е защитавало търговския интерес на определени фирми за сметка на обществения интерес. Министърът уточни, че тези действия от страна на “Булгаргаз” подлежат на проверка.

По повод напрежението между Запада и Русия енергийният министър уточни, че дори да спрат доставките на руски газ, България има запаси за около месец. Имало и договорености с Азербайджан за осигуряване на допълнително количество гориво. Водят се и разговори с партньори, които могат да доставят втечнен газ на пристанища в Гърция. Николов обаче уточни, че при такива условия цената на синьото гориво ще е много по-висока.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам