Бюлетин

Над 50 000 кв. м. пешеходни пространства ще бъдат обновени в район “Люлин”

Над 50 000 кв. м. пешеходни пространства ще бъдат обновени в район “Люлин”, съобщиха от пресцентъра на Столичния общински съвет. Подновяването на настилката е част от най-мащабната програма за ремонт и изграждане на тротоари в София.

Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев заедно с кмета на район “Люлин” Милко Младенов обходиха преди дни тротоарите в квартала, които се обновяват, като този от бул. “Райко Даскалов” до 97 СУ “Братя Миладинови”. Той е с дължина от 800 метра, широк е близо 3 метра и е с обща площ от 2500 кв. м.

След приемането на подобрените стандарти за градска среда, в кварталите на столицата тротоарите вече може да са и с асфалтово покритие, припомнят от Съвета.

Една трета от финансирането по програмата се управлява пряко от районните кметове. Предвидени са и средства за заплата за допълнителен специалист във всеки район, който да следи за изпълнението на ремонтите, за да има по-строг контрол и добро качество, информират още от СОС.

Столичната община изпълнява Програмата за ремонт и изграждане на тротоарни настилки във всички 24 района на София, приета от Столичния общински съвет в края на миналата година. За нейното изпълнение общината сключи договор за 50 млн. евро инвестиционен заем с Европейската инвестиционна банка. Собственото финансиране от страна на Столичната община е в размер на 10 млн. лв., осигурени от бюджета на София.

Около 30 % от средствата по програмата се предоставят на районните кметове, като разпределението става по специална формула – 50 % тежест на населението по настоящ адрес на района и 50 % тежест на квадратурата на тротоарите, предвидени по регулация в района. Останалата част от средствата се управляват от общината, но обектите се избират заедно с районните кметове,

Още от Built.bg:  Правителството на Израел прие споразумение за временно спиране на огъня в ивицата Газа

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам