Бюлетин

Нивата на свободните офис площи в големите градове у нас – стабилни

Buildings Sky Clouds Cumulus Clouds  - u_0tp4mz9a / Pixabay

Предлагането на офис площи клас А и B в Пловдив възлиза на 271,110 кв. м, което представлява незначително увеличение в сравнение с края на 2021 г. Това показва последният доклад на “Колиърс” (Colliers).

Нивата на свободните офис площи остават стабилни, а именно 12 на сто. В процес на строеж са 44,500 кв. м. Търсенето през първото тримесечие на 2022 г. се определя от ИТ и аутсорсинг сектора (със 70 на сто) и професионалните услуги (с 30 на сто). Без промяна са средните офертни наемни нива – за клас А от 9 евро на кв. м на месец, а при клас B от 5 евро на кв. м на месец.

Във Варна общият обем офис площи клас А и B през първото тримесечие на 2022 г. също не се променя значително – 262,200 кв. м.

Новите офис площи са концентрирани предимно в няколко малки офис сгради. И тук процентът на незаетите площи запазва нива от 11 на сто поради умерените нива на търсене. В процес на активно строителство са 24,500 кв. м. Търсенето е доминирано от ИТ и аутсорсинг сектора с 69 на сто, търговията с 25 на сто и професионалните услуги – 6 на сто. Средните офертни наемни нива се задържат, а именно за клас А – 8 евро на кв. м на месец и клас B от 5 евро на кв. м на месец.

През първото тримесечие на 2022 г. в Бургас общото предлагане на офис площи клас А и B е 66,460 кв. м. Равнището на незаетите площи остава стабилно от 4 на сто. По отношение на търсенето професионалните услуги (53 на сто) преобладават незначително над ИТ и аутсорсинг сектора (47 на сто). Средните офертни наеми за клас А са 7,5 кв. м. и за клас B – 5 евро на кв. м.

Инвеститорите на офис сгради в регионалните градове са предпазливи по отношение на започването на нови инвестиции. Това отчасти се дължи на умерената активност на наемателите и несигурността около бъдещия модел на работа в средносрочен и дългосрочен план, се посочва в доклада. Очаква се наличието на коуъркинг и флекс оператори да се разраства и диверсифицира.

До края на 2022 г. средните офертни наемни нива за първокласни офис площи не се очаква да се променят значително, докато нарастващата конкуренция от страна на новопостроените сгради може да доведе до корекция на наемите в сгради клас В.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам