Бюлетин

Нургюл Салимова играе тази вечер решителен тайбрек по бърз шах за Световната купа по шахмат за жени

Снимка: FB/nurgyul.salimova

Нургюл Салимова пропусна отлична възможност да спечели още неделя Световната купа по шахмат за жени в столицата на Азербайджан Баку.

Във втората партия от финалната серия с рускинята Александра Горячкина 20-годишната българка направи реми с белите фигури на 118-ия ход. Срещата продължи точно пет часа и половина. По този начин резултатът след двете партии по класически шахмат стана 1:1 точки и тази вечер ще се изиграе решителен тайбрек по бърз шах за определя на шампионката.

Салимов не успя да спечели вчерашната партия, тъй като при навлизането в ендшпила имаше две пешки в повече и позиция, която да реализира сравнително лесно. Притисната от времето обаче, българката направи няколко неточни хода в решителната част на партията и в края ѝ трябваше да се бори за ремито с фигура по-малко.

В дебюта Салимова и Горячкина отново разиграха отказания вариант на Дамския гамбит. 24-годишната Горячкина, която е номер 3 в световната ранглиста при дамите, имаше съвсем лека инициатива в началото, но Салимова започна да иззема предимството в мителшпила. Българката намираше най-точните ходове във всяка ситуация и постепенно “задушаваше” играта на съперничката си.

На 31-вия ход Салимова взе пешката на Горячкина на h6 и получи първото си материално предимство в партията. Малко по-късно тя остана и с още една пешка в повече. Вместо обаче да потърси опростяване на позицията, българката избра много сложен вариант за реализация, а двата коня, които Горячкина успя да постави в центъра на дъската, се превърнаха в господари на карираното поле. За да се измъкне, българката трябваше да се откаже от пешките си в повече, а на 67-мия ход се наложи да жертва и коня си за последната пешка на Горячкина. С топ и кон на дъската срещу топ Горячкина направи и невъзможното в търсене на победата, но материалното ѝ предимство не стигаше за постигането на такава.

Още от Built.bg:  Столичният общински съвет отново ще се опита да избере председател

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам