Бюлетин

Обзор: Обстановката в община Царево

Снимки: БТА

Обстановката в община Царево постепенно се нормализира, съобщи премиерът Николай Денков на брифинг в Царево, след заседание на кризисния щаб заради наводненията в общината. Имаме подадени сигнали за трима души, които се издирват, двама са загинали, няма блокирани хора, добави той. Общата бройка тепърва трябва да я уточним, но поне няколко човека са загубили живота си, допълни Денков.

Царево (5 септември 2023) След обилните дъждове в Община Царево е обявено бедствено положение. Има наводнени улици, къщи, скъсани мостове, затворени пътища и прелели реки.
Снимка:БТА 

През последните 24 часа е имало изключително обилни валежи – между три и четири пъти месечната норма за този регион, подобни тежки валежи е имало и в съседните Гърция и Турция, като и в трите държави има жертви, каза той.

Акад. Денков посочи още, че електричеството е спряно, тъй като има опасност за живота на хората, ако се пусне преди да са отводнени сградите. Утре сутринта или през деня ще се подаде сигнал кога е безопасно да се пусне токът, отбеляза премиерът. Водата в мрежата също е замърсена и не може да се използва за пиене.  


Снимка: БТА 

Евакуирани са хората, които са били по плажните ивици, по къмпингите, всички в момента се намират в безопасност, отбеляза Николай Денков.

Повече от 100 човека са евакуирани, съобщи кметът на Царево Георги Лапчев на брифинг пред журналисти след заседание на кризисния щаб във връзка с наводненията в общината. Имаше множество сигнали от „Арапя“, „Оазис“, всички, които са подали сигнал и са потърсили помощ, са локализирани и такава им е оказана, добави той. Кметът на Царево съобщи още, че река Велека продължава да излиза, тежко е положението в село Кости.


Снимка: БТА 

Остават непроходими няколко пътни участъка в Царево, Варвара и Бродилово, съобщиха от пресцентъра на МВР към 18:00 ч. По данни към този момент няма бедстващи хора в Лозенец. Продължава евакуацията в къмпингите „Арапя” и „Нестинарка”.

Още от Built.bg:  Заложените в бюджет 2024 пари за пътища и ВиК са близо 2,5 млрд. лв.

Днес беше обявено бедствено положение в общината заради интензивните валежи и наводнения. Чрез включване на предупредителните сирени към населението беше отправен призив за евакуация на по-високи места, които не могат да бъдат засегнати от прииждащите води.

Кризисният щаб в Царево призова всички жители и гости в района да не напускат домовете си, а при необходимост – да заемат места по високите части на сградите. От полицията призоваха да не се тръгва на път от Бургас към Южното Черноморие заради обилните валежи.


Снимка: БТА 

Предприети са действия за източване на язовира „Хаджи Яне“ и непрекъснато наблюдение на язовир „Потурнашки“, съобщиха от Община Царево във Фейсбук. С високопроходима техника са транспортирани деца, които живеят в кв. „Василико“, от детска градина „Ален Мак” до домовете им. Все още напълно откъснати заради разрушени мостове са град Ахтопол и селата Варвара, Синеморец и Резово.  

Агенцията “Пътна инфраструктура” предприема спешни мерки за почистване на пътища в района на Царево от свлечените камъни, земна маса и дървета от падналите проливни валежи в района. Фирмата, поддържаща републиканската пътна мрежа в област Бургас, насочва допълнителна техника и аварийни екипи за почистване на пътищата.

Привечер, но преди полунощ, би трябвало да спре да вали и обстановката да започне да се успокоява и облачността да се разкъсва. Това съобщи за БТА дежурният синоптик на НИМХ Христо Христов.

През следващите три дни нивата на реките в Черноморския басейн ще се понижават или ще останат без съществени изменения. Водните количества ще бъдат под праговете за внимание, се посочва в ежедневния бюлетин за състоянието на водите, публикуван от Министерството на околната среда и водите.

Още от Built.bg:  Започва строителството на новия лъч на метрото през район „Слатина“

Министерсвото на труда и социалната политика  стартира платформа на сайта си за подаване на сигнали за граждани в бедствено състояние вследствие на наводнението в oбщина  Царево, съобщиха от ведомството на страницата си във фейсбук. Екипи на Агенцията за социално подпомагане (АСП) са в готовност да започнат обходи на пострадалите имоти и да направят комплексна социална оценка на нуждите на хората от социална, финансова, психологическа и здравна подкрепа, както и да ги консултират за възможностите да получат помощ от различни институции.

Българският Червен кръсъ предоставя 800 хранителни пакети, съдържащи 10 кг продукти от първа необходимост, които ще бъдат разпределени на най-нуждаещите се хора, пострадали при наводненията в община Царево, съобщиха от пресцентъра на организацията. При необходимост организацията ще предостави от бедствения си резерв и 100 спални комплекта – походно легло, матрак, възглавница, завивка и чаршафи. Осигурени са и 10 тона минерална вода от дарители, които ще бъдат доставени на място.

Община Бургас отменя планирания концерт по повод Съединението на България в знак на съпричастност с пострадалите при наводненията в Царево, съобщи във фейсбук кметът на Бургас Димитър Николов. Утре в 10:30 ч. пред Община Бургас, бургаското духовенство ще отправи молитва за здраве и благоденствие на всички, които преживяват тези тежки моменти в Царево, добавя той.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам