Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Поглед в миналото: Как са изглеждали морските ни курорти?

Автор: Built.bg

Лятото е тук, а с него и желанието за море. Макар и кратък, летният сезон у нас е доста интензивен, а българското черноморие е дестинация, която привлича българските, но и чуждестранните туристи. Всъщност решението за развитие на морския ни туризъм е взето в началото на 50-те години на миналия век, а за последните 70 години много неща са се променили, както е видно от старите снимки на българските курорти.

Слънчев бряг

Курортен комплекс Слънчев бряг е най-големият и най-популярен български, черноморски курорт. Проектирането му започва през 1957 г., а самото изграждане година по-късно – през юни 1958 г. Мястото тогава не било привлекателно – наричали го „малката несебърска пустиня“ и дори местните го избягвали, заради дюните и растителността по тях.

Слънчев бряг е замислен като курортна база за международен туризъм с 2100 легла, както е записано в постановлението на МС. Направено е проучване от специална комисия, която отчела, че мястото е подходящо – тих и спокоен залив с широка плажна ивица, плитко море, благоприятна температура на въздуха и водата, която е кристално чиста. Наблизо е и историческото градче Несебър, което да предлага културен туризъм.

Несебър обаче по това време е по-скоро бедно, рибарско селце. В района има само един международен студентски лагер, на който идват главно студенти от Полша и Германия. Разработването на Слънчев бряг става трудно и с целенасочените усилия на държавата.През 1958 г. се появява и първото заведение – стол „Оазис“.

За началото на летния сезон през 1959 г. е открит първият ресторант – „Нептун“. Първият хотел – „Калина“ – посреща туристи от следващата 1959 г. Според градската легенда това се случва само няколко минути след излизането на последните строителите от обекта. Още същата година обаче са открити още над 20 хотела – сред тях старите, известни социалистически бази „Хризантема“, „Жерави“ и „Чайка“. През този първи туристически сезон Слънчев бряг посреща на 18 000 туристи.

В следващите години курортът бързо се развива. Прокарано е водоснабдяване и канализация, общите площи се облагородяват и озеленяват. През 70-те хотелите вече са над 50, а легловата база надхвърля 20 000 места. Има още вили, къмпинги и над 100 ресторанта. Започват да идват и първите чуждестранни туристи – първоначално от Чехословакия и Германия. Затова голямо влияние оказва близостта на летището в Бургас.

Официалната статистика сочи, че за периода 1959 – 1988 г. в Слънчев бряг са почивали 7 699 100 души, от които над 5 000 000 сачуждестранни туристи. В летописната книга на „Слънчев бряг” е записано името на първия турист в комплекса – чехословашкия гражданин Вашек Силвестър от град Острава. Любопитно е, че концепцията за Слънчев бряг в самото начало е за ниски хотели и курорт за семейства с деца. Днес славата му е по-скоро на дестинация за забавления и нощен живот, а презастрояването е очевидно.

Златни пясъци

Първата копка на Златни пясъци е направена през 1956 г. – малко преди Слънчев бряг. Изграждането на почти всички големи хотели и заведения, включени в първоначалния план на курорта, отнема около 10 години. Заложено е курортът да съчетава възможността за семеен туризъм край морето с потенциала на един от най-реномираните балнеолечебни центрове у нас.

Екип от над 30 български архитекти работи по изграждането на Златни пясъци. Първо са построени малки, главно двуетажни хотели по плажната ивица. По-късно се появяват и по-големите хотелски комплекси. С този голям курорт на север и Слънчев бряг на юг започва реализирането на дългосрочната визия на новата социалистическа власт България да бъде наложена като европейска дестинация за морски туризъм.

Курортът бързо добива популярност и е посещаван от родни и чуждестранни туристи, включително и известни гости като Юрий Гагарин. Истински бум в развитието си Златни пясъци преживя в края на 90-те години на 20-ти век, след като е приватизиран. От 2000 г. е изцяло частен курорт. Днес броят на хотелите в комплекса надхвърля 70, а базата е с над 30 хиляди легла. През последните години там са направени инвестиции за над 500 милиона евро главно в построяването на по-висока категория хотели, заради което и в курорта почиват предимно чуждени. 

Албена

Да, курортът е кръстен на „Албена“ на Йордан Йовков. Основан е през 1966 г. с решение на Окръжния народен съвет на Толбухин. Бързо започва строителство – първоначално на бунгала, където според архивите са настанени и първите туристи, които били няколко чехословашки студентки.

Курортът е открит официално на 14 март 1967 г. лично от първия секретар на БКП Тодор Живков. През 70-те започва разширяването му – тогава са построени първите ресторанти и ззаведения извън почивните бази. Понеже е по-нов от Слънчев бряг и Златни пясъци, до 89-та година Албена се смята за най-модерния български туристически курорт. Не случайно тук идват на почивка световни личности от политиката и обществения живот като Леонид Брежнев, Индира Ганди, Фидел Кастро, Николае Чаушеску, Саддам Хюсеин и други.

Днес „Албена“ разполага с близо 15 000 легла, над 40 хотелски комплекса, вилни селища и  къмпинг с категория от 2 до 4 звезди, около 100 заведения, конна база, футболни игрища, спортна многофункционална зала.

Близостта му до Балчик и Варна също играят роля в популяризирането му, както и възможността чуждестранни туристи да кацат на летището във Варна. За разлика от Слънчев бряг и Златни пясъци обаче, Албена все още остава в първоначалните си граници без съществено презастрояване, а предимно с реновиране на съществуващата хотелска база и там продължават да почиват основно семейства с деца. 

Дружба

Смята се, че курортен комплекс „Св. Св. Константин и Елена“ е най-старият български черноморски курорт, макар комерсиално да се развива след Слънчев бряг и Златни пясъци. Предишното му име Дружба, което носи от 1957 до 1992 г., все още е доста познато в цяла България. Той е третият по капацитет и четвърти по посещаемост български морски курорт.

Името „Св. Св. Константин и Елена“ идва от едноименния манастир, основан някъде около 15-ти век. Там се произвеждало прочутото калугерско вино и в съчетание с красивата природа мястото привличало хората за отдих още преди Освобождението. По-богатите варненци започват да строят вили в района и постепенно в началото на 20-ти век се превръща в курорт.

През 1908 г. е построен първият почивен дом, а през 1925 г. Община Варна решава да започне изграждането на почивни станции в курорта. По същото време голяма част от района е залесена с различни дървета – черен бор от Франция, явор, липа и див кестен край морето.

Когато се създава „Балкантурист“ през 1948 г. са сключени и първите договори за чуждестранни туристи – у нас идва първата организирана чешка група. Строят се нови хотели. По политически причини курортът се нарича за кратко „Добри Терпешев“, амежду 1951 и 1956 година носи името „Варна“. След това е кръстен Дружба от комунистическата партия. От 1992 г. си връща старото име „Св. Св. Константин и Елена“.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам