Бюлетин

Португалия се отказа от въглищните централи

Екоактивисти приветстваха края на производството на електрическа енергия от въглища в Португалия, предаде Асошиейтед прес.

Природозащитниците обаче заявиха, че евентуалното преоборудване на последната въглищна електроцентрала в страната за работа с дървени пелети би било крачка в грешната посока.

Централата в Пегу, на 150 километра североизточно от столицата Лисабон, през уикенда прекрати производството си и Португалия стана четвъртата страна в ЕС, която спира да произвежда електрическа енергия от въглища.

Белгия направи това през 2016 година, а Австрия и Швеция – миналата година.
Португалия няма залежи от въглища, петрол или газ и внася тези енергоносители. Лисабон инвестира значително в енергия от възобновяеми източници през последните десетилетия.

“Катастрофалната въглищна икономика и обществените настроения в полза на действия за опазване на климата ускоряват процеса на отказ от въглищни централи в Европа”, заяви Катрин Гутман, директор за кампаниите на екоорганизацията “Европа отвъд въглищата”. Групата се се опитва да постигна отказ от въглища на Стария континент до 2030 година.

Въглищната енергия е най-големият източник на емисии от парникови газове,
“Предизвикателството сега е да гарантираме, че фирмите за комунални услуги няма да допуснат грешката да заменят въглищата с изкопаем газ или неустойчива биомаса”, подчерта Гутман в комюнике.

Предложенията за по-нататъшното използване на централата в Пегу включват преминаване към биомаса.

Министърът на околната среда и климата на Португалия Жоау Педру Матуш Фернандиш каза, че сред другите предложения са слънчева енергия и производство на електрически автомобили.
Предложенията трябва да бъдат представени до 17 януари.

“Освобождаването ни от най-големия ни източник на парникови газове прави този ден много важен ден за Португалия. Но той е помрачен от перспективата централата да премине към изгаряне на дървени пелети”, коментира Франсишку Ферейра, ръководител на португалската екологична организация Зеру (ZERO).

“Да се отървем от въглищата само за да превключим на следващото най-лошо гориво, определено не е отговорът”, добави той.

БТА

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам