Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Португалия се отказа от въглищните централи

Екоактивисти приветстваха края на производството на електрическа енергия от въглища в Португалия, предаде Асошиейтед прес.

Природозащитниците обаче заявиха, че евентуалното преоборудване на последната въглищна електроцентрала в страната за работа с дървени пелети би било крачка в грешната посока.

Централата в Пегу, на 150 километра североизточно от столицата Лисабон, през уикенда прекрати производството си и Португалия стана четвъртата страна в ЕС, която спира да произвежда електрическа енергия от въглища.

Белгия направи това през 2016 година, а Австрия и Швеция – миналата година.
Португалия няма залежи от въглища, петрол или газ и внася тези енергоносители. Лисабон инвестира значително в енергия от възобновяеми източници през последните десетилетия.

“Катастрофалната въглищна икономика и обществените настроения в полза на действия за опазване на климата ускоряват процеса на отказ от въглищни централи в Европа”, заяви Катрин Гутман, директор за кампаниите на екоорганизацията “Европа отвъд въглищата”. Групата се се опитва да постигна отказ от въглища на Стария континент до 2030 година.

Въглищната енергия е най-големият източник на емисии от парникови газове,
“Предизвикателството сега е да гарантираме, че фирмите за комунални услуги няма да допуснат грешката да заменят въглищата с изкопаем газ или неустойчива биомаса”, подчерта Гутман в комюнике.

Предложенията за по-нататъшното използване на централата в Пегу включват преминаване към биомаса.

Министърът на околната среда и климата на Португалия Жоау Педру Матуш Фернандиш каза, че сред другите предложения са слънчева енергия и производство на електрически автомобили.
Предложенията трябва да бъдат представени до 17 януари.

“Освобождаването ни от най-големия ни източник на парникови газове прави този ден много важен ден за Португалия. Но той е помрачен от перспективата централата да премине към изгаряне на дървени пелети”, коментира Франсишку Ферейра, ръководител на португалската екологична организация Зеру (ZERO).

Още от Built.bg:  Благодатният огън слезе в храма над Гроба Господен

“Да се отървем от въглищата само за да превключим на следващото най-лошо гориво, определено не е отговорът”, добави той.

БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам