Бюлетин

Посланикът на Италия в Букурещ: Мафиотските групи вече не използват насилие, а корупционни методи за проникване в публичната администрация

 

Мафиотските групи вече не използват насилие или сплашване, а възприемат корупционни методи за проникване в публичната администрация, участват в обществени поръчки и перат пари, за да проникнат в легалната икономика. Затова трябва да имаме предвид тези връзки и да отхвърлим всяка форма на корупция, заяви посланикът на Италия в Букурещ Алфредо Дуранте в интервю за частната телевизия Диджи 24.

Във връзка с борбата с организираната престъпност посланик Дуранте посочва, че трябва да се имат предвид връзките между корупцията и организираната престъпност, тъй като сега престъпните групи вече не използват насилие или сплашване, а корупционни методи, за да проникнат в легалната икономика.

Алфредо Дуранте, посланик на Италия в Румъния/Снимка: Фейсбук страница на посолството на Италия в Букурещ

„Разбира се, в двете страни може да има различни сектори, в които тези групи да са по-активни – знаем, че в Румъния например, престъпни групи може да се инфилтрират в незаконната сеч или някои аспекти на строителния пазар. Смятам, че същото важи и за Италия, например по отношение на изграждането на инфраструктурата и обществените поръчки“, отбелязва посланикът.

В интервюто той припомня, че Румъния и Италия са установили стратегическо партньорство преди 25 години, което сега трябва да адаптират към новите глобални предизвикателства. Посланикът посочва, че Италия иска Румъния да бъде част от Шенгенското пространство.

„Вярвам, че Румъния играе все по-важна роля в Европейския съюз, особено след Брекзит. Това е нещо, с което всички могат да се съгласят и което ни дава важен лост за укрепване на двустранното ни партньорство. Мисля, че Румъния доказва, че работи много добре в почти всички области на политиката“, казва Алфредо Дуранте и допълва, че ако се вземе предвид само управлението на външните граници, „Румъния вече е доказала, че е де факто шенгенска държава“.

Още от Built.bg:  Италия пред избори: Съмненията на финансовите пазари

„Винаги сме подкрепяли искането на Румъния да се присъедини към Шенгенското пространство“, посочва той.

Според посланик Дуранте Румъния разполага с много добър енергиен микс. „Вярвам, че икономическият потенциал на Румъния като център на европейската индустрия, производство, технологично развитие и услуги е наистина много голям. Трябва да се намери начин да се използва по-добре и предимството на диаспората, тъй като няколко милиона румънски граждани живеят и работят в чужбина“, отбелязва той.

В интервюто италианският посланик отговаря и на въпроси, свързани с войната в Украйна. Той посочва, че Италия е осъдила категорично незаконната и непровокирана агресия на Русия срещу Украйна и постоянно подкрепя приемането на санкции срещу Руската федерация.

„Засилихме участието си в мисията за охрана на въздушното пространство в Черно море с ресурси на италианските военновъздушни сили – 200 души и осем изтребителя“, припомня посланик Алфредо Дуранте. Той спомена и хуманитарната помощ, която Италия е оказала посредством логистичния център в румънския окръг Сучава.

Източник: БТА

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам