Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Премиерът направи анализ на изминалите шест месеца от управлението

Снимка: БТА

Министър-председателят Николай Денков направи анализ на изминалите шест месеца от управлението на правителството, преди началото на днешното правителствено заседание.

От 687 мерки в 18-месечната програма на правителството, повече от половината, около 60% очакваме да бъдат приключени още до края на февруари, каза Денков. Той подчерта, че единственият смисъл това правителство да работи е, ако България се движи в правилната посока – в полза на хората и бизнеса, и към Европа.

Точно преди половин година поехме управлението с ясното съзнание, че отговаряме на обществените очаквания за стабилно правителство, което ще се грижи за хората и за бизнеса. Знаехме, че освен срещу часовника, се изправяме срещу заварени проблеми, изборен популизъм, яростни политически атаки и дезинформация всеки ден, каза министър-председателят. Бяхме наясно че задачите са трудни, а подкрепата несигурна, и въпреки всичко показахме, че сме екип, който може да се отърси от политическото честолюбие, да се издигне над злободневните атаки и да се съсредоточи върху реалните проблеми, заяви премиерът.

По думите му първата задача на правителството беше борбата с инфлацията. Не просто да се спре изтъняването на портфейла на българина, но и да се подкрепи покупателните му способности, отбеляза Денков. Той отчете, че инфлацията падна на нивата отпреди войната. През октомври 2021 г. беше 6%, този октомври е 5,8% и е най-ниската от две години насам, каза премиерът. Той отбеляза, че за първи път правителството въведе мерки, които гарантират трайно ниски цени на продуктите от първа необходимост. С програмата „Достъпно за вас“ правителството подкрепи и българските производители на храни, припомни Денков.

Още от Built.bg:  Премиерът Николай Денков е на посещение в Киев
Снимка: БТА

Според него Коледата на 2023 г. ще бъде по-добра, отколкото на 2022 година. Цените на основните хранителни стоки по тържищата са под равнището от миналата година и са с още по-добра перспектива за бъдещето. Доходите, благодарение на приетия бюджет, изпреварват годишната инфлация, посочи премиерът. В бюджет 2024 е заложено повишение на доходите с 11%, в пъти над очаквана инфлация, заяви Денков.

Той открои като успех началото на реформата в правосъдието “не на думи, а със съществени крачки”. Само преди половин година контролът върху главния прокурор и антикорупционния закон изглеждаха политическа утопия, а вече са факт, подчерта Денков. И въпреки че тези усилия са важни най-вече за справедливостта в България, те се оценяват и от нашите партньори. Европа премахна специалния мониторинг и признава, че имаме всички аргументи да бъдем приети в Шенген. Сигурни сме, че Нидерландия и Австрия също го разбират, заяви Николай Денков.

Премиерът открои още въвеждането за първи път на мащабна децентрализация за средствата за общините. През 2024 г. те ще получат 1 млрд. лв. за техни проекти, раздадени не по партийни симпатии, а там където има разрешение за строеж или виза за проектиране според приоритетите на общините, заяви Денков.

През януари се очакват първите медицински хеликоптери, още преди Коледа – нови линейки за спешната помощ. Дадохме реален старт за финансирането на проекта за седми блок на “АЕЦ Козлодуй”, посочи Денков. Това, по думите му, е инвестиция в енергийната сигурност на страната и гарантира дългосрочно по-ниски цени на електрическата енергия. Това е и част от високотехнологичното развитие на България, каза премиерът.

Още от Built.bg:  Предстои реставрация на Доходното здание в Русе

Министър-председателят посочи още, че задача за изминалата половин година беше отблокирането на строителството на пътища и магистрали. Пътят Видин-Ботевград, магистралите Русе-Велико Търново и “Европа” са ключови проекти, те са стъпка към икономическото възраждане особено на Северна България, подчерта премиерът. Той изтъкна, че затова правителството е осигурило проектната подготовка и финансирането за следващата година.

Инвестициите в икономиката нараснаха с над 50% спрямо 2022 г. и и надхвърлиха 6 млрд. лв., отчете Денков. По европрограми за конкурентоспособност и иновации вече бизнесът може да получи 427 млн. лева. Когато бизнесът печели повече, ще плаща и по-високи заплати, каза премиерът. Според него целта е да се осъществи трансформацията от икономиката на евтината работна ръка в икономика на висока добавена стойност.

Най-важни за нас са хората, подчерта премиерът. За да се борим с демографския проблем, с бюджетите за 2023 г. и 2024 г. въведохме комплекс от финансирани мерки, които да насърчат раждаемостта и да направят отглеждането на деца по-лесно за родителите, посочи премиерът.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам