Бюлетин

Превръща ли се Нидерландия в приоритетен партньор на Китай в ЕС

Източник: БТА

През последните месеци Пекин активизира дипломатическите си контакти с Европейския съюз, след като от страна на Вашингтон се надигнаха гласове, призоваващи за „разделяне“ на ЕС от Китай. Китайският външен министър Цин Ган призова миналия вторник след среща с нидерландския си колега Вопке Хукстра в Пекин Китай и Нидерландия заедно да се противопоставят на „разделянето“, за да се избегне рискът от фрагментиране на световната търговия и да се насърчи възстановяването на световната икономика, съобщи в. „Чайна дейли“.

Двете страни са се възползвали от икономическата глобализация и свободната търговия и ги подкрепят, заяви Цин на съвместна пресконференция в Пекин с нидерландския заместник министър-председател и министър на външните работи Вопке Хукстра, който пристигна на двудневно посещение в Китай.

Визитата на Хукстра, която започна миналия вторник, последва поредица от контакти на високо равнище между двете страни през последните седмици. Китайския вицепрезидент Хан Чжън посети Нидерландия по-рано този месец. Там той се срещна с крал Вилем-Александър и премиера Марк Рюте и обсъди въпроси, вариращи от отношенията на Китай с Русия до икономическите връзки на Пекин с Европейския съюз. Китайският премиер Ли Цян пък разговаря с нидерландския си колега Марк Рюте по-миналата седмица, като определи Нидерландия като “приоритетен партньор” на Китай в ЕС.

Цин Ган, външен министър на Китай, снимка: AP

По време на съвместната пресконференция с Хукстра Цин изрази сериозно безпокойство относно плана на европейската страна да забрани на производителя на полупроводниково оборудване „Ей Ес Ем Ел“ (ASML) да изнася продукцията си за Китай.

Китайският първи дипломат също така отхвърли обвиненията, че Китай е икономическа “заплаха” за Нидерландия, като попита защо, ако Китай действително е заплаха, той се е превърнал в най-големия търговски партньор на Нидерландия извън ЕС.

Още от Built.bg:  Николай Денков и Мария Габриел ще се срещнат с българския еврокомисар Илиана Иванова

Нидерландия е вторият по големина търговски партньор на Китай в ЕС, като през 2022 г. обемът на двустранната търговия е достигнал 130,2 млрд. долара.

Колкото по-сложна става международната ситуация, толкова повече държави като Китай и Нидерландия трябва да останат единни, за да запазят стабилността на световните промишлени вериги и веригите за доставки, което допринася за световния мир и стабилност, каза Цин.

По време на двустранните разговори китайският външен министър заяви, че Китай се надява Нидерландия да играе ролята на врата за Пекин към Европа и да насърчи ЕС да се съсредоточи върху диалога и сътрудничеството в отношенията между Съюза и Китай, които съвместно да се справят с глобалните предизвикателства.

Вопке Хукстра, външен министър на Нидерландия, снимка: AP

Китай се ангажира с мирното развитие и стратегията за взаимноизгодно отваряне, каза още Цин. Китай предоставя на света възможности и гаранции, а не отправя предизвикателства и рискове, добави той, цитиран от „Чайна дейли“.

В коментар за войната в Украйна Цин отбеляза, че Китай разбира загрижеността на Нидерландия. Той призова всички заинтересовани страни да се замислят сериозно върху историческите и реални причини за конфликта и заяви, че Китай се ангажира с мирни преговори.

Хукстра на свой ред отбеляза, че Нидерландия е готова да работи с Китай за отстояване на пазарните принципи, задълбочаване на сътрудничеството в области като селското стопанство и иновациите, разширяване на обмена между хората и по-нататъшно издигане на двустранното сътрудничество.

Нидерландия подкрепя засилването на диалога между ЕС и Китай и се ангажира да служи като мост за улесняване на обмена между Съюза и Китай, каза нидерландският външен министър.

Зачестилите дипломатически контакти на високо равнище показват, че Нидерландия се превръща в приоритетен партньор на Китай в ЕС. В Пекин с право се опасяват, че в контекста на войната в Украйна САЩ могат да окажат натиск върху Европа да преразгледа отношенията си и с Китай в посока на т.нар. “разделяне”. Засега обаче Китай затвърждава позициите си в диалога с ЕС, комбинирайки търговското си влияние с умела дипломация.

Още от Built.bg:  Пуснаха влак стрела по брега на Тайванския проток

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам