Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Рафаел Виньоли остави своя отпечатък върху градския пейзаж в съвременния свят

Източник: БТА

След повече от половинвековна кариера архитектът Рафаел Виньоли, носител на множество професионални награди, почина на 78-годишна възраст. След него остават знаковите му творения – терминалът в Монтевидео, изложбеният център в Бостън, противоречивият (и тъкмо заради това забележителен) „Уоки Токи“ в Лондон, довелата до съдебни дела „Парк Авеню 432“ в Манхатън, Ню Йорк.

Роден в Уругвай, завършил архитектура в Аржентина, Рафаел Виньоли е определян от „Ню Йорк Таймс“ като твореца, съживил вярата в архитектурата като инструмент на интелекта. „Ню Йорк Таймс“ не се колебае и в оценката си за емблематичните му неуспехи, довели до скандали и срещи в съда. През 2015 г. мащабният небостъргач „Уоки Токи“ в Лондонското сити печели наградата „Карбънкъл“ за най-лоша архитектура. Огледалната му фасада повишава температурата на улицата до степен, че нанася непоправими щети на паркираните автомобили. В интервю за „Гардиан“ Виньоли признава, че са допуснати грешки, най-вече една – сградата е твърде високо в небето.

Рафаел Виньоли, снимка: FB

Визионерският му дух го довежда и до други противоречиви резултати – като 85-етажната жилищна сграда „Парк Авеню 432“. Архитектурното предизвикателство да бъде реализирана най-високата сграда в западното полукълбо довежда до изкупуване на половината от апартаментите още преди откриването на сградата през 2015 г. Малко по-късно мултимилионерите, решили да живеят в луксозния небостъргач, предлагащ басейни, градини, ресторанти, библиотека и билярдна зала, завеждат дело заради шум и вибрации в жилищата си. Днес сградата има много проблеми, сред които такива с водопровода и електричеството. „Парк Авеню 432“ сякаш се поклаща, а причината отново е прекалената височина.

Той беше визионер, който ще липсва на всички, докоснали се до работата му, обяви Роман Виньоли, син на прочутия архитект.

Още от Built.bg:  Зелен водород, произведен със слънчева и вятърна енергия: Германия започва иновативно производство
„Уоки Токи“ в Лондон, снимка: wikipedia.org

Стремежът на Рафаел Виньоли към смел и внушителен дизайн преобръща представата за градска среда, а противоречивите резултати – при повече от 600 мащабни проекта в цял свят неизбежно има и такива – са част от разговора за самата архитектура. Сградата в света на Виньоли не е само материална реалност и взаимодействие със заобикалящата действителност. Неговата сграда е и духовен стремеж към промяна, търсен сблъсък с традициите.

Интернационалният форум в Токио, снимка: wikipedia.org

Трябва да можете да се справите с променящия се свят на архитектурната обвивка, казва Виньоли пред „Метрополис“ през 2010 г. по повод новата сграда на болница „Станфорд“. Парадоксално, майсторът на огледалните фасади, способни да запалят автомобили от другата страна на улицата, признава, че е увлечен от липсата на блясък. Освен жилища и офиси за милионери, Виньоли оставя болници, научни центрове, институционални сгради. „Няма никакъв снобизъм в архитектурата на едно болнично заведение.“

„Парк Авеню 432“ в Манхатън, Ню Йорк, снимка: wikipedia.org

Архитектурата на Рафаел Виньоли е скъпо и екстравагантно изкуство, което, опитвайки се да удовлетвори очакванията на дадена социална група, все пак поема риска да я разочарова. Затова днес публиката не може да бъде лишена от въздействащата гледка на неговите импозантни творения – докато са сравнително поносими за градовете, които ги приютяват, и за компаниите, които ги притежават, те ще останат като паметник на постоянния стремеж към нови и съвременни форми.

Виньоли и архитектите като него оставят подписите си върху градския пейзаж. Въздействието на огромната сграда надхвърля удовлетвореността на инвеститорите и на тези, които планират да изживеят част от живота си в здание с рекордна височина или в такова със знакова форма. „Сметката“ се плаща от цялото общество, така че наследството на Рафаел Виньоли, включително противоречията, са част от историята на съвремието.

Още от Built.bg:  След дебата с Тръмп: Ще оцелее ли кандидатурата на Байдън за втори мандат?

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам