Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ръководството на “Булгаргаз” определи освобождаването си като политически мотивирано

Снимка: БТА

“Съветът на директорите разглежда решението за смяната като политически мотивирано и в противоречие с направените заявки за експертно управление на държавните дружества”. Това се казва в позиция на освободените членове на борда на директорите на “Булгаргаз” ЕАД, разпространена от отдел “Международна дейност и връзки с обществеността” на дружеството. Позицията е подписана от Диана Бонева, Николай Павлов, Илиян Дуков, Николай Дончев и Светослав Делчев.

За смяната на ръководството стана ясно от протокол от заседание на Българския енергиен холдинг /БЕХ/ на 28 януари, качен в Търговския регистър. В новия борд на дружеството са назначени Людмил Венциславов Йоцов, Анжела Светославова Славова, Антон Йорданов Адамов, Иван Димитров Топчийски, Стефан Пандов Войнов.
От освободеното ръководство на “Булгаргаз” твърдят, че не са били предварително уведомени и са научили новината от медиите. Официално мотиви за това решение не са посочени, казват бившите директори.

Ръководството на дружеството беше запознато с предварителен доклад, който съдържаше изцяло погрешни твърдения, констатации и препоръки, се посочва в позицията. Бившите директори твърдят, че са предоставили подробни разяснения, допълнителна информация и обосновки на поставените въпроси. Отстраненото ръководство не приема и критиките за повишените цени на газа и по-малките количества на азерски газ. Приемат коментарите в публичното пространство по темата като внушения. Тези твърдения не почиват на никаква обективна основа, категорични са бившите ръководители на дружеството.

Както “Булгаргаз” ЕАД многократно е разяснявало, единствената причина, поради която българският пазар не може да получи всички количества природен газ по договора с азерската страна, е липсата на българо-гръцката газова връзка – газопровода IGB от Комотини до Стара Загора, казват отстранените директори.

Още от Built.bg:  Built анализ: Невидимото влияние на заобикалящата среда върху здравето ни

И допълват, че принципалът БЕХ, Министерството на енергетиката и Министерския съвет на Република България имат достъп до оригиналния текст на договора с азерския партньор и следва да приемат факта, че мястото за доставка на газа е еднозначно определено – Комотини. В позицията до медиите се уточнява още, че договорът не е подписан от настоящото ръководство на “Булгаргаз” ЕАД, но стриктно следвало да се изпълнява.

В края на 2020 г. и през 2021 г. ръководството на “Булгаргаз” ЕАД, БЕХ и Министерството на енергетиката успяха да предотвратят неизпълнението на договора и плащане на неустойки на азерската страна във връзка с липсата на IGB и невъзможността за получаване на азерския газ в Комотини. В резултат на трудни преговори, договорът беше спасен и беше осигурена диверсификация на доставките чрез вноса на азерски газ, макар и в намалени количества, припомнят от стария съвет на директорите.

Те обръщат внимание, че азерската страна е приела да доставя тези количества на договорната цена по алтернативен газопровод, въпреки че няма такова задължение по договора. Припомня се още, че през 2013 г., към датата на подписване на договора с азерската страна, дружеството “Булгаргаз” е било в тежко финансово състояние и е поело финансови ангажименти към азерската компания, които към онзи момент не е било в състояние да изпълни.

Към днешна дата общественият доставчик е в отлично финансово състояние, като отчита, че 2021 г. е най-добрата за последното десетилетие – с рекордни продажби и рекордна печалба, казват още освободените директори. Те уверяват, че “Булгаргаз” гарантира сигурността и непрекъснатостта на доставките за своите клиенти и е надежден и желан партньор.

Още от Built.bg:  Built анализ: Дървесина вместо бетон - иновация за бързо строителство

Освободените от борда на директорите коментират, че причините за повишенията на цените на природния газ през последните месеци са изцяло външни за България като част от общия пазар на Европейския съюз.
По-рано през деня в коментар пред журналисти премиерът Кирил Петков приветства смяната на ръководството на дружеството.

Според него причината за настоящите цени на газа са грешни решения. Премиерът каза, че очаква от новия борд на “Булгаргаз” най-малкото такива решения да не се взимат по този начин.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам