Бюлетин

Росен Христов: Има опит за руско влияние по отношение на ядрените технологии

Има опит за руско влияние по отношение на ядрените технологии. Нашето решение е диверсификация и намаляване на зависимостите, каза служебният министър на енергетиката Росен Христов в ефира на Нова.

Страната ни все още е зависима за много неща от Русия по отношение на ядрената енергетика и поддържка. Санкции, които засягат възможността да експлоатиране нормално Атомната електроцентрала (АЕЦ) “Козлодуй” са неприемливи и за нас, и за Европа, заяви Христов

Той каза, че България има запаси от свежо ядрено гориво до момента, в който трябва да започне доставка от новите ни партньори, но не е добре да бъде излагана на риск експлоатацията на централата. Едно спиране или нарушаване на доставките на ток ще има разрушителен ефект, каза енергийният министър.

Росен Христов, снимка: БТА

По думите му с наличните запаси България може да издържи още години. В този период сме осигурили ново, свежо ядрено гориво, но, ако някой от тези доставчици закъснее и се получи прозорец без свежо гориво, ще има сериозен ефект върху страната. Например, ако спре работата на АЕЦ “Козлодуй”, около 20-30 процента от електроенергията “изчезва”, а това значи внос, покачване на цените и несигурност, обясни Христов.

Той заяви, че България сериозно стои зад санкциите и искаме те да бъдат структурирани по най-добрия начин, като са защитени българските интереси

По темата с новия списък по закона “Магнитски” Росен Христов заяви, че с всички партньори България работи за премахването на всякакви корупционни практики. Бюджетите в енергетиката са огромни и не е изненада, че има големи интереси, коментира Христов.

Имахме информация за подобни практики и затова сменихме ръководството на АЕЦ “Козлодуй”, а тези, които се водят за най-големи борци, защитаваха старото ръководство, заяви енергийният министър. Той допълни, че имало сигнали, че Александър Николов, който бе посочен в списъка на САЩ, се опитва да прокара руско влияние.

Още от Built.bg:  Чуждият бизнес плавно, но все по-бързо се изтегля от Китай

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам