Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Руската валута се срина над психологическата граница от 100 рубли за долар

Руската рубла поевтиня днес до ниво над психологическата граница от 100 рубли за 1 щатски долар, предаде Ройтерс. 

Това е най-ниското равнище на руската валута спрямо долара от около 17 месеца. Тя загуби приблизително 30 на сто от стойността си спрямо американската валута, откакто управляващите в Москва предприеха военната инвазия в Украйна през февруари 2022 г., посочва Ройтерс.

“Слабата рубла усложнява структурната трансформация на икономиката (на Русия – бел.ред.) и се отразява негативно върху реалните доходи на населението й. В интерес на руската икономика е рублата да е силна”, заяви Максим Орешкин, който е икономически съветник на руския президент Владимир Путин. 

Руската централна банка посочва, че причина за резкия срив на рублата тази година е свиването на търговския баланс на страната. Излишъкът по текущата сметка на Русия намаля с 85 на сто на годишна основа през първите 6 месеца на годината, отбелязва Ройтерс.

През миналата седмица бяха огласени предварителни данни на руското финансово министерство, според които бюджетният дефицит на Русия през първите 7 месеца на годината достига до близо 2,82 трилиона рубли (близо 28 милиарда долара) или приблизително 1,8 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

За първите 7 месеца на 2022 г. Русия отчете бюджетен излишък в размер на 557 милиарда рубли, но значителните разходи за военната й инвазия в Украйна и санкциите на западните страни, които ограничават приходите на Москва от износа на природен газ и петрол, оказват натиск върху руския държавен бюджет.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам