Бюлетин

Руската валута се срина над психологическата граница от 100 рубли за долар

Руската рубла поевтиня днес до ниво над психологическата граница от 100 рубли за 1 щатски долар, предаде Ройтерс. 

Това е най-ниското равнище на руската валута спрямо долара от около 17 месеца. Тя загуби приблизително 30 на сто от стойността си спрямо американската валута, откакто управляващите в Москва предприеха военната инвазия в Украйна през февруари 2022 г., посочва Ройтерс.

“Слабата рубла усложнява структурната трансформация на икономиката (на Русия – бел.ред.) и се отразява негативно върху реалните доходи на населението й. В интерес на руската икономика е рублата да е силна”, заяви Максим Орешкин, който е икономически съветник на руския президент Владимир Путин. 

Руската централна банка посочва, че причина за резкия срив на рублата тази година е свиването на търговския баланс на страната. Излишъкът по текущата сметка на Русия намаля с 85 на сто на годишна основа през първите 6 месеца на годината, отбелязва Ройтерс.

През миналата седмица бяха огласени предварителни данни на руското финансово министерство, според които бюджетният дефицит на Русия през първите 7 месеца на годината достига до близо 2,82 трилиона рубли (близо 28 милиарда долара) или приблизително 1,8 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

За първите 7 месеца на 2022 г. Русия отчете бюджетен излишък в размер на 557 милиарда рубли, но значителните разходи за военната й инвазия в Украйна и санкциите на западните страни, които ограничават приходите на Москва от износа на природен газ и петрол, оказват натиск върху руския държавен бюджет.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам