Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Повече средства за основни ремонти на пътища в бюджета за 2022 година

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов отговаря на актуални въпроси днес, по време на блиц контрола в ресорната парламентарна комисия. Там той заяви:

Пътищата на България са в тежко и занемарено състояние. Не случайно единствената промяна в бюджета за тази година, единственото перо, за което успях да се преборя за повече средства, е перото за основни ремонти, както и да бъде фиксираната сумата за текущи ремонти.

Министърът напомни, че зимното поддържане на пътищата е включено в досегашните договори за текущ ремонт и поддръжка. По време на служебното правителство тези договори са анексирани. Следователно, сегашното зимно поддържане е с отсрочка за плащане с различни срокове, каза министърът, като уточни, че един от сроковете изтича през февруари и става дума за магистрала “Струма”. В този случай ще се премине също по процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП), но тя е “допрагова и ще може за два месеца да се сключи такъв договор, за да продължи поддръжката или с нова, или със сегашната фирма”, каза министърът.

Снимка: БТА

През това време ще се проведат всички процедури по ЗОП за текущ ремонт и поддържка и за основен ремонт. За текущия ремонт министърът каза, че е въпрос на седмица или две, преди поръчката да бъде обявена финално. Това отнема повече време, защото както по самата процедура, така и по последващия контрол, се работи по ключовите индикатори, на базата на които ще се оценяват качествата на поддръжката, визирайки леките ремонти – изкърпване.

Министърът каза, че за текущия ремонт ще бъдат внесени текстове, с които да се дефинира къде свършва текущият ремонт и неговите възможности и от тази точка да започне основният ремонт. По думите му досега с анекси към договори за текущ ремонт и поддръжка са били надхвърляни много праговите стойности и не е имало право да се сключват основни ремонти под прикритието на текущи ремонти. Целта е да се прецизира и да е ясно кое влиза в договорите за текущ ремонт и кое в тези за основен.

Още от Built.bg:  Лейбъристите във Великобритания печелят изборите
Снимка: БТА

По отношение на основните ремонти министърът посочи, че са нужни строителни книжа и те могат да се направят само на започнатите вече или недовършени обекти, или за тези с готови книжа, но поради липса на финансиране са изоставали. За недовършените отсечки, там където става дума за основен ремонт, ще се обявят може би до месец новите процедури по ЗОП, а за обектите, за които има строително разрешително, веднага ще се обявява процедура по закона. Министърът допълни, че се очаква до май да текат процедури по ЗОП, а списъкът с пътни отсечки за основен ремонт вече е публикуван на страницата на ведомството.

В същото време стана ясно, че в рамките на 2 седмици, 480 предложения от граждани за ремонт на пътища в страната са постъпили в Агенция “Пътна инфраструктура. 214 от сигналите са за участъци в лошо състояние от републиканската пътна мрежа. 96 от предложенията се отнасят за общински пътища, чието поддържане не е в правомощията на АПИ. 170 сигнала за пътища се повтарят. По-голямата част от предложенията на гражданите – над 140, са за пътни отсечки, предвидени в подготвения проект за ремонтна програма на АПИ до 2025 г. Над 60 от тях са планирани за ремонт още през тази година.

Снимка: БТА

На работна среща с ръководството на пътната агенцията на 13 януари министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов обяви началото на 4-годишна програма за качествено подобрение на състоянието на републиканската мрежа. Гражданите имаха възможност да изпращат своите предложения и сигнали в 14-дневен срок.

Получените сигнали се разглеждат детайлно от експертите в пътната агенция, за да се прецени кои от предложените за ремонт участъци могат да се включат в програмата през 2022 г. След утвърждаването окончателният списък с пътищата, които ще се ремонтират, ще се публикува на интернет страниците на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и АПИ.

Още от Built.bg:  Програмата за "Устойчив преход към гъвкави и зелени предприятия – STAGE" отвори нова покана за грантове

 

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам