Бюлетин

Ще започнат ли преговори с Украйна и Молдова за присъединяването им към ЕС

Европейската комисия препоръча да бъдат започнати преговори с Украйна и Молдова за присъединяване към Европейския съюз, а Грузия да получи статут на страна кандидат за членство, предадоха Ройтерс и Франс прес.

Комисията уточни, че преговорите ще започнат, след като Киев изпълни оставащите условия, свързани с борбата срещу корупцията – приемането на нов закон за лобизма, който да отговаря на европейските стандарти, и предприемането на допълнителни мерки за гарантиране на правата на малцинствата.

Препоръката е важна стъпка по пътя на Киев към интеграция в западните структури, отбелязва Ройтерс.

“Комисията препоръчва на Съвета да започне преговори за присъединяването на Украйна”, се казва в изявление на Европейската комисия.

“Това е резултатът на огромния обем работа, който свърши една страна, която е във война”, написа в социалната платформа “Екс” (известна в миналото като “Туитър”) Олга Стефанишина, вицепремиер на Украйна по въпросите на европейската и евроатлантическата интеграция.

Урсула фон дер Лайен и Володимир Зеленски, снимка: AP

Президентката на Молдова Мая Санду заяви, че препоръката за членство е “важна повратна точка” в развитието на нейната страна. “Молдова е поела категорично по пътя на присъединяването към Европейския съюз и ще продължим да работим безкомпромисно в името на тази цел”, заяви Санду в “Екс”.

“Комисията препоръчва на Съвета да даде на Грузия статут на страна кандидат за членство с уговорката, че страната ще предприеме определени реформи и стъпки”, каза председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, като подчерта, че “днешният ден е исторически”.

Най-важните условия за присъединяването на Грузия са тя да се присъедини към външнополитическите санкции, които ЕС налага, да се бори с дезинформацията и с политическото поляризиране в обществото си, както и да гарантира произвеждането догодина на свободни и честни избори.

Още от Built.bg:  Европейската прокуратура е извършила в Бойчиновци обиски по разследване за злоупотреба с европейски средства

Грузинската президентка Саломе Зурабишвили заяви днес, че е “удовлетворена” от препоръката на Европейската комисия.

“Радвам се заедно с грузинския народ и приветствам положителната препоръка на Европейската комисия да се даде на Грузия кандидатски статут за Европейския съюз”, заяви прозападната лидерка, цитирана от Франс прес.

Лидерите на страните от ЕС ще решат дали да се съобразят с препоръките на ЕК на среща на върха в белгийската столица Брюксел на 14 и 15 декември. Няма гаранция, че те ще се съгласят единодушно да бъде направено това, което е препоръчано, отбелязва Асошиейтед прес, като изтъква, че Унгария и Словакия например се отнасят хладно към европейските стремежи на Украйна.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам