Бюлетин

Щетите от войната в Украйна надхвърлят 100 милиарда долара

Снимки: BTA/AP

Нахлуващите руски сили досега са унищожили инфраструктура, сгради и други физически активи на стойност най-малко 100 милиарда долара. Това каза главният икономически съветник на украинското правителство Олег Устенко, цитиран от Ройтерс и Франс прес, на онлайн събитие, организирано от Института за международна икономика “Питърсън” (Peterson Institute of International Economics).

Войната е довела до пълно закриване на половината от украинския бизнес, докато другата половина работи доста под капацитета си, каза Устенко.

Въпреки това той смята, че украинската финансова система се справя доста добре “предвид настоящите обстоятелства”. Устенко изтъкна “повече или по-малко стабилния обменен курс” на украинската гривня. Съветникът на президентът Володимир Зеленски посочи, че Украйна преживява “истинска катастрофа”, която е “по-сериозна, отколкото някой от нас може да си представи”.

Той също така напомни за важната реконструкция, която предстои, тъй като в страната са разрушени пътища, мостове и болници. Международната общност вече се мобилизира, за да помогне на Украйна.

МВФ одобри спешна помощ в размер на 1,4 милиарда долара за Киев и обеща да помогне в усилията за възстановяване, когато войната приключи.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам