Бюлетин

Шишков: До края на януари трябва да завърши ОВОС по проекта за магистрала “Струма” през Кресна

По проекта за магистрала “Струма”, в участъка Кресна, има завършена процедура по ОВОС, разгледани са и мерки, свързани с опазването на околната среда, съобщи служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков по време на изслушването му в парламента за строителството и напредъка на трансевропейския транспортен коридор IV в частта му, преминаваща през територията на България в участъка Видин – Кулата, автомагистрала “Хемус” и автомагистрала “Черно море”.

Иван Щишков, снимка: БТА

Шишков каза, че процедурата, свързана с МОСВ, ще завърши в края на януари, за да може окончателно да бъде избрано трасе за магистрала “Струма”. МРРБ успоредно работи по това, при окончателно решение за избор на трасе, да може да се стартира с процеса така, че до май 2023 г. да има възможност за издаване на разрешение на строеж. Най-вероятно за малка част от трасето, уточни министърът.

По темата за скоростния път от Видин до Ботевград, министърът отново отвори темата за тунела под Петрохан. Най-бързото трасе от Видин към Кулата е тунелът под Петрохан, заяви министър Шишков. Той изтъкна икономическата логика за изграждането на този тунел, посочи и мотиви, свързани с трафика, както и екологичните ефекти. Министърът съобщи, че в участъка между Видин и Макреш има забавяне за учредяване на сервитути заради множеството инженерни мрежи, като допълни, че казусът е решен – има разрешение за строеж и предстои възобновяване на дейностите на терен.

Участъкът Мездра – Ботевград се очаква да бъде завършен през 2024 г., а по Ружинци – Монтана се изпълняват устройствени процедури, като се очаква обезпечаването на трасето да е извършено до май 2023 г. и строителството да започне от средата на следващата година. В участъка между Монтана и Враца има проблем с трасето, като при проектирането му то е преминавало край складове с боеприпаси и сега му се прави нова разработка, а вероятно ще се наложи и нова ОВОС.

Още от Built.bg:  ЕП обсъжда планове за насърчаване на използването на възобновяема енергия

По магистрала “Хемус” от планирани 420 километра към 18 октомври тази година са изградени 191 километра от трасето. Строят се участъците 1, 2 и 3, като напредъкът по първия е 66 на сто, на втория – 20 на сто, а на третия – 47 на сто. Работи се за това отсечката до пътен възел “Плевен” да е готова в периода 2024-2025 г., каза министърът. По лотовете 4 и 5 той напомни за внесено предложение на МРРБ за законово уреждане на търпимостта на незаконни строежи, за да може да продължи строителството по тези пътни участъци. Шестият участък на магистралата е на финална фаза на отчуждаване. За 7 и 8 лотове на магистралата министърът каза, че има сходни проблеми с тези с трасето Монтана – Враца, защото то минава край складове за боеприпаси и до защитена територия с ловно стопанство. В момента е в напреднала фаза намирането на решение как да бъдат заобиколени тези обекти, каза той. По лот 9 проблемът, свързан с преминаването край гробище, е решен и се очаква това да е първият участък, на който за тази му част да стартира проектирането на техническия проект и да продължи строителството му.

За магистрала “Черно море” министърът подчерта, че проектът е от стратегическо значение. По него има сключен договор за изработване на разширен идеен проект с извършване на пълни инженерно-геоложки проучвания и Подробен устройствен план – парцеларен план на магистралата. Разработването на втори и трети етап от идейния проект ще продължи до вариантно решение на трасето, постановление на решение на ОВОС се очаква в рамките на 2024 г. За трасето има три основни варианта, три алтернативни и един комбиниран вариант. Предложено е било трасето да се развие по комбинация от предложените варианти. През октомври тази година по указания на МОСВ допустим е само вторият от трите основните варианти.

Още от Built.bg:  България и Румъния ще работят съвместно по проучването за изграждане на втори мост над река Дунав

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам