Бюлетин

Си Ен Ен: България е изразила готовност да дари изтребители на Украйна, според документите на Пентагона

Един от документите на Пентагона, изтекли в социалните мрежи, разкрива какво САЩ смятат за намерението на някои европейски държави да дарят на Украйна изтребителите, за които тя моли от повече от година, съобщава Си Ен Ен.

През миналата седмица в социалните мрежи се появиха копия на предполагаеми секретни документи, за които се твърди, че съдържат военни тайни на САЩ, свързани с Украйна, Китай и Близкия изток.

Според документа на 23 февруари България е изразила готовност да дари своите изтребители МиГ-29. Това е “предизвикателство”, според доклада, защото подобна стъпка би оставила страната без бойни самолети, необходими за изпълнение на нейните патрули за охрана на въздушното пространство (“еър полисинг”), поне до доставянето на американски самолети Ф-16. Това обаче може да се случи “най-малко след година”.

Американски официални лица заявиха, че разследването за изтичането на документите е в началния си стадий, но разследващите не изключват възможността зад него да стоят проруски елементи, отбелязва Ройтерс. Някои от документите изглежда са били променени по начин, който представя в по-благоприятна светлина руската позиция. Поне един от тях е отбелязан като некласифициран, но съдържа свръхсекретна информация.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам