Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Спасяват красивата сграда на бившия Нотариат

Автор: Built.bg

За мнозина сградата на бившия Нотариат на бул. „Патриарх Евтимий“ е най-хубавата в София. Историята й е свързана с емблематична българска фамилия и е строена за баронеса. В последните няколко години обаче се руши.

До края на тази година ще бъде направен неотложен ремонт на части от покрива, съобщиха за Built от Министерство на културата. Именно те са собственици на имота от 20.05.2020 г. Преди това сградата беше част от активите на КПКОНПИ и се очакваше антикорупционната комисия да се премести там.

Софиянци обаче знаят мястото като Нотариата. Това е така, защото последните близо 40 години там се помещаваше част от Софийския районен съд преди бюрото за съдимост да се премести в новата си сграда на бул. „Скобелев“. За какво ще се използва в бъдеще сградата обаче все още не е решено.

Знае се със сигурност, че остава държавна собственост и ще служи за нуждите на Министерство на културата. От там планират цялостен ремонт и реставрация в периода 2022-2024 г. Определен е и прогнозен бюджет от 5 мил. лв. Към момента за сградата е осигурена охрана, така че да не стане обект на вандалски прояви или посегателства.

А историята й е забележителна – построена е на прага на миналия век през 1899 г. Това е домът на инж. Михаил Момчилов и съпругата му баронеса Филипина фон Услар-Глайхен. А строителят е не кой да е, а братът на Михаил – арх. Петко Момчилов. Двамата братя често са бъркани, а постиженията им се приписват ту на единия, ту на другия.

Родът Момчилови е с голяма следа в българската история. Двамата братя са наследници на еленския възрожденец Иван Момчилов. Той е основател на първото класно училище у нас. Членовете на фамилията са сред най-видните представители на родната интелигенция след Освобождението.

Още от Built.bg:  Европейски нюзрум: Две години от инвазията на войските на Владимир Путин в Украйна

Арх. Петко Момчилов е един от първите архитекти с образование у нас. Построил е няколко знакови къщи за по-богатите столичани по онова време, но също и важни обществени сгради, сред които Александровска болница, Синодалната палата, Централната минерална баня, църквата „Св. Седмочисленици“ и други. Негово дело са и много училища в София, Варна и Бургас.

Инж. Михаил Момчилов е по-големият от двамата братя. А името му се свърза с интересна история с прочутия Густав Айфел. Тъй като е завършил образованието си в чужбина, в края на XIX век инж. Момчилов участва в конкурс за изграждането на два моста в Санкт Петербург и Будапеща. Проектът все пак отива при вече спечелилия световна слава Айфел. Французинът обаче харесал визията на българския инженер и му предложил да работят заедно. За съжаление по време на Втората световна война красивият Троицки мост над река Нева е разрушен.

Твърде малко се знае за любовта на инж. Момчилов и баронесата. Те живеят в красивата къща първите три десетилетия на миналия век. През 1938 г. тяхната дъщеря продава имота на немската легия. Собствеността обаче бързо се променя след войната – от 1944 г. в зданието се настанява търговското представителство на СССР. Според градската легенда в този период е съсипан и подменен целият интериор, който до тогава се пази автентичен.

През 80-те години сградата е дадена на софийския Нотариат. Малко преди това – през 1978 г. е обявена за паметник на културата. Последният й ремонт е направен преди малко повече от 20 години – през 1999 г. по проект „Красива България“. Обновена е цялата фасада като е запазен изцяло характерният стил на късен средиземноморски ренесанс.

Още от Built.bg:  Роботи, проектиране на сгради и откриване на дефекти – как изкуственият интелект ще промени архитектурата и строителството?

Днес сградата е оградена и обезопасена, но видимо състоянието й се влошава с всеки изминал ден. Допитвания до общественото мнение показаха, че хората очакват бившият Нотариат да остане сграда с обществено предназначение. От Министерство на културата уверяват, че ще изпълнят това искане, а в момента текат обсъждания и процедури за това кой и как да използва сградата след ремонта й.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам