Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Стари военни машини се превръщат в подводни атракции, за да се съхранят кораловите рифове в Египет

Автор: Екатерина Антонова, БТА

Министерството на околната среда на Египет обяви откриването на три нови места за гмуркане в Червено море край Хургада, пише онлайн изданието “Иджипшън стрийтс”. Целта е да се опазят кораловите рифове и в същото време да се насърчи туризмът. 

Новите места са създадени чрез потапянето на старо военно оборудване на 30 до 50 метра от брега. Идеята е да се съчетае интересът към историята с този към красотата на подводния свят.

Проектът е осъществен от министерствата на околната среда, на туризма и паметниците на културата, на въоръжените сили и Асоциацията за защита и опазване на околната среда в Хургада.

Стъпката е част от инициатива на област Червено море и египетската армия за потапяне на стари военни машини и закрепването им на морското дъно.

“Египет е пионер в туризма, свързан с кораловите рифове. Дестинациите му за гмуркане са световно известни с икономическата и научната си значимост. Това е така, тъй като коралите в Червено море се смятат за едни от последните запазени в света,” казва за “Иджипшън стрийтс” Мохамед Ханафи, научен съветник в Асоциацията за защита и опазване на околната среда в Хургада.

Стигна се до момент, когато притокът на туристи е по-голям, отколкото кораловите рифове могат да поемат, посочва експертът. Едно място за гмуркане в Хургада, например, е посетено от над 200 000 души за една година, което далеч надхвърля препоръчаните 22 000 души, обяснява Ханафи.

“Нужно беше да се създадат нови, изкуствени места за гмуркане, за да се отклони част от потока към кораловите рифове. Освен това така ще бъдат привлечени гмуркачи, които се интересуват от потопени артефакти. С времето на тези места ще попаднат коралови ларви, които ще израснат и ще станат част от морската екосистема. Това от своя страна ще доведе до подсилване на кораловата популация, а оттам и на рибната популация в Червено море,” казва още Мохамед Ханафи.

Още от Built.bg:  "Зелен цимент": Как производството му да бъде по - безвредно за климата

Планирането и подготовката на новите места за гмуркане е отнело седем години, заяви на церемонията по откриването им министърът на околната среда на Египет Ясмин Фуад.

Потопени са общо петнадесет стари военни машини, като преди това е внимателно проучен ефектът върху екосистемата.

Коралите в Червено море покриват около четиристотин квадратни километра край източното крайбрежие на Египет. Те са дом на над двеста вида коралови рифове, които са важна част както за морската екосистема, така и за туризма в северноафриканската страна.

Климатичните промени, нерегулираният туризъм, прекомерният риболов и нарушаването на морските хабитати е довело до намаляване на твърдите коралови рифове с 13,6 процента между 2005 и 2019 г.

Свързаният с кораловите рифове туризъм в Египет е донесъл приблизително 7 милиарда долара приходи през 2018 г., което поставя страната на първо място в света. Сумата е над два пъти по-голяма от приходите на заемащата второ място Индонезия.

Един от опасните ефекти от повишаването на температурата на морската вода е избелването на коралите. Изследване от 2020 г. установява, че коралите в Червено море са устойчиви на по-високи температури. Проучените видове показват способност да издържат на температури с до 6 градуса по Целзий над нормалните, без да загубят цвета си.

Кораловите рифове в Червено море са последен бастион – лъч на надежда, заяви Ханафи. “Задължително е да запазим това национално съкровище,” изтъкна той.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам