Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Стартира ЕВРО 2024: Ще повлияе ли първенството върху икономиката на Германия

Снимка: AP

Очаква се европейското първенство по футбол да донесе на домакина Германия допълнителни милиарди евро от международни футболни привърженици. Това ще съответства на около 0,1 на сто от икономическото производство през второто тримесечие на годината, според последната икономическа прогноза на мюнхенския институт за икономически изследвания “Ифо” (Ifo), заключенията от което бяха получени днес в БТА. “Въпреки това, ефектът ще бъде само краткотраен, което означава, че износът на услуги свързан с туристите, които се връщат у дома след края на Европейското първенство, вероятно ще спадне отново през третото тримесечие и като цяло ще остане същият”, заяви икономистът на “Ифо” Джером Волф.

“В началото на световното първенство през 2006 година в Германия посещенията и нощувките на чуждестранни гости се повишиха съответно с 25 на сто”, добавя Волф. “Ако вземем това като основа за Европейското първенство през 2024 година, можем да очакваме 600 000 чуждестранни туристи повече и 1,5 милиона допълнителни нощувки по време на първенството. Това вероятно ще се отрази в по-високи цени за нощувки и продажби в индустрията на хотелиерството. Като цяло това допълнително ще стимулира растежа с 1,3 на сто на износа на услуги през текущото тримесечие в сравнение с първото тримесечие на годината.”

“От макроикономическа гледна точка, този тип големи събития обикновено имат по-скоро незначително въздействие, с изключение на сектора на туризма. Въпреки че местните потребители също ще харчат за кратко повече в секторите за хотелиерство и търговия на дребно с храни по време на шампионата, те ще намалят разходите си в други сектори, така че частното потребление като цяло най-вероятно ще остане незасегнато, поне това показва опитът от световното първенство през 2006 година”, заяви Тимо Волмершаузер, старши икономист, ръководител на отдел “Анализи и прогнози на бизнес цикъла” и заместник-директор на института за икономически изследвания “Ифо”.

Още от Built.bg:  Владимир Малинов: Ядрената енергетика в България е част от икономическата и националната сигурност на държавата

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам