Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Стефан Янев: Няма да подам оставка. Задават се решения, опасни за националната сигурност

Снимка: www.mod.bg

Не очаквайте аз да подам оставка в тази геополитическа ситуация. Отговорностите ми на министър на отбраната не го предполагат. Това заявява в профила си във Фейсбук министърът на отбраната Стефан Янев в публикация късно в неделя тази вечер. 

“Доколкото оставката ми е въпрос вече единствено на процедура, разчитам на коалиционните “партньори” и политическата сила, която уж ме подкрепяше, да придвижат нещата по съответния ред. Това ще е демонстрация на волята на парламентарното мнозинство и индикация за политиката, която ще се провежда занапред, подкрепени със съответната ясна, надявам се, аргументация”, посочва Янев. Според него ще е добре българските граждани да чуят мотивите, след което ще имат и възможността да проследят какви решения ще се взимат в сферата на отбраната.

“Знаете, че през последната седмица съм обект на целенасочена политическа атака – грозна, несправедлива и подмолна. Твърденията, че съм проводник на нечии външни интереси са абсолютна лъжа”, заявява министърът на отбраната. Той посочва, че отправна точка за всяко негово решение и действие е бил само и единствено българският национален интерес – “това, което е добро и правилно за родината ни и което ще съхрани държавността в тази особено тежка ситуация, в която се намираме днес”. А тя очевидно ще става и още по-тежка, пише Стефан Янев.

“Но в политиката е така. Истината не е много важна. По-важна е интерпретацията, която, ако е добре финансирана, направо подменя истината. Целта на моите “партньори” и критици е ясна”, посочва Янев. Целта по думите му е не е просто да го дискредитират в персонален план.

Още от Built.bg:  България е трета в ЕС по годишен ръст на строителството през март

“Задачата е да бъде освободен постът на министъра на отбраната за някой, който е по-, да го кажем така, по-отзивчив при прокарването на конкретни външни интереси при определянето на българския политически дневен ред, включително по отношение на военната сфера и решенията, които се взимат там, пише в социалната мрежа министърът на отбраната.

Реализирането на подобен сценарий, според него, поставя под риск националната ни сигурност. “И доколкото не виждам никакъв здрав разум, а само дълбоко обезпокоителна хаотичност и как беше… “тежка неадекватност”, искам да споделя с българските граждани, че това, което се случва, че решенията, които предстои да бъдат взети, не са в интерес на България.

Нещо повече – опасни са за страната ни. Опасни са, защото последствията – икономически, финансови и социални, ще се стоварят скоро със страшна сила и тогава със сигурност ще има оставки, но вече не и работещи решения”, заявява Стефан Янев.

Той посочва, че България няма нужда да демонстрира проруска, проамериканска или проевропейска позиция. “България трябва и според мен е длъжна да демонстрира позиция в защита на националните си интереси. Длъжна е да защити правата на своите граждани, да гарантира тяхната сигурност и спокойствие, просперитета на българската държава. Всъщност целта е една – да съхраним своята държавност, своята култура и национална идентичност”, пише Янев.

“За истинските българи тези ценности не подлежат на компромис. Когато залогът е България, трябва да сме в състояние да можем да преодолеем различията си и да работим заедно за нейното благополучие. Да можем да се обединим в името на Родината – личности, партии и гражданско общество”, заявява министърът на отбраната в публикацията си във Фейсбук.

Още от Built.bg:  Преди 30 години: Кралица Елизабет Втора откри тунела под Ламанша

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам