Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Столичният общински съвет ще обсъди бюджета за 2024-та

На днешното седмо редовно заседание на Столичния общински съвет (СОС) предстои да бъде обсъден бюджетът на София. В дневния ред, публикуван в сайта на Общината, са включени 34 точки и две допълнителни.

В началото на година кметът на София Васил Терзиев съобщи, че бюджетът на Столичната община за 2024 г. ще е рекорден – 2,576 млрд.лв., спрямо 2,564 млрд.лв. за 2023 година.

В сряда кметът на София обясни, че в корекциите на бюджета са включени 10 предложения на “Продължаваме промяната – Демократична България” (“Спаси София”), ГЕРБ-СДС, “БСП за България”, “Синя София”, ВМРО-БНД, независими съветници. Заедно с тях изработихме списък с 29 обекта и дейности без осигурено финансиране към капиталовата програма, които ще бъдат изпълнявани при наличието на средства, каза още Терзиев. Предстои Комисията по бюджет и финанси да изработи обобщен доклад до края на деня, който ще бъде внесен в Общинския съвет за гласуване, уточни кметът.

Вчера на брифинг в сградата на Столична община зам.-кметът по финанси Иван Василев обясни, че в бюджета са предвидени увеличения на възнагражденията в администрацията, увеличения в сектори “Транспорт”, “Здравеопазване”, “Спорт” и “Култура”. Благодарение на помощта на държавата, ще се увеличат и заплатите в сектор “Детско здравеопазване”, каза Василев. В транспорта възнагражденията се увеличават с 15 %, в културата – 20 %, 10 % пък е увлечението при администрацията, в сектор “Здравеопазване” ще достигнем рамката на колективния трудов договор, а сега и след протегната ръка от държавата, и в детското здравеопазване, каза още Василев.

Снимки: БТА 

Общинските жилища, здравната инфраструктура и запазване на зелените площи са основните наши приоритети в доклада ни за Бюджет 2024 на Столична община, заяви Иван Таков, председател на групата на МК “БСП за България” в СОС.

Още от Built.bg:  Възстановена е работата на конкурсните комисии в АПИ по процедурите за поддържане на републиканските пътища

В началото на седмицата председателят на СОС съобщи, че на предстоящото заседание по предложение на почти всички политически групи в градския парламент, ще се направи актуализация на заплатите на кмета Васил Терзиев, общинските съветници и районните кметове. Причината е, че те не са променяни от 10 години, а това е период, в който се отчита значително повишение на цените на стоките и услугите, обясни още Петров.

Предложението на общинския съветник от “Продължаваме промяната – Демократична България” (“Спаси София”) Симеон Ставрев за това децата от центровете за настаняване от семеен тип в София да не плащат такси за общински спортни обекти също ще бъде разгледано на днешното заседание.

Предстои да бъде разгледано и предложение за кандидатстване по проект за модернизация на системата за изкуствено осветление в 14 района на София. Бюджетът на проектното предложение е в размер на 2,539 млн. лева, от които близо 2 млн. лева се планира да бъде безвъзмездната финансова помощ, а 539 257 лева от бюджета на СО за 2025 година.

Общинските съветници ще разгледат и предложенията на трима районни кмета за кандидатстване по Проект „Красива България”.

Столичният общински съвет ще разгледа и предложение на общинския съветник от групата на ГЕРБ-СДС Мирослав Боршош за изготвяне на цялостна концепция за коледната украса на София.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам