Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Строителството ни е пред колапс заради войната в Украйна

Автор: Built.bg

Съществува реален риск новото строителство у нас да спре, а започнати сгради да останат недовършени, заради войната в Украйна. За това алармират представители на бранша и икономисти. Причината е липсата на желязна арматура, за което Built.bg вече писа.

Около 40% на тази основна за строителството суровина идва именно от Украйна. Последната доставка към България е направена малко преди войната – на 24 февруари. Тонове платена или заявена арматура стоят на пристанищата в Одеса и Марупол, но не могат да бъдат доставени, обясни пред Built.bg Васил Николов, търговски директор на „Хелиос Металург“, една от най-големите фирми в областта на производството и търговията с метали у нас.

„Проблемът е огромен. В момента цените на наличното желязо се надуват буквално с часове. За последните три седмици цената е скочила от около 1300 лв. за тон на 1750 лв. за тон, а вероятно това е само междинна сума“, коментира Николов.

По думите му цената може да удари и 3000 лв. „Всеки ден получавам над 100 обаждания по телефона. Вече никой не пита за цената, питат само дали има количества. Днес говорих със строител, който ми каза, че ако намеря суровината иска да му я запазя и ще я купи без значение на цената“, допълва търговският директор. Потърсихме и Камарата на строителите, но оттам отказаха коментар.

Какви са другите пътища на доставка? Другият голям вносител на желязо за строителството у нас е Турция. Там обаче има квоти, а цените са обложени с мито. У нас влизат около 40 000 тона, които не могат да задоволят нуждите на пазара. Големите предприятия вече нямат складови наличности – това означава, че валцуването скоро ще спре, което пък ще блокира строителството, предупреждават от бранша. Януари и февруари по принцип са слаби месеци, но от март и особено април започва активният строителен сезон, който сега е под въпрос.

Още от Built.bg:  Урсула фон дер Лайен: ЕС е привърженик на по-индивидуален подход към Пекин

Проблемите заради войната в Украйна всъщност заварват строителния бранш в така или иначе усложнена ситуация. За последната година част от основните строителни материали вече се повишиха драстично. Един от големите доставчици и разпространители на суровини коментира за Built.bg, че пазарът е претърпял неочаквани промени. Традиционно от години цените на материалите за строителството се вдигат през март и отново през юни с между 2-4%, а от март миналата година ръстът е всеки месец като при някои продукти скокът вече е близо 30%.

Освен желязото, друга основна суровина за целия строителен бранш е циментът. От неговата цена зависи тази на много свързани стоки като фаянс, бетон, заготовки. По данни на НСИ циментът е поскъпнал от 5.26 лв. през януари 2021 г. до 5.59 лв. през декември за 25 кг. Очакванията на търговците обаче са още от този 15 март цената му да се увеличи с още 20 лв. на тон. Нагоре скачат и другите суровини – например латексът е струвал 48.31 лв. миналия януари, а през декември вече е бил 56.52 лв., а строителният силикон за година се е увеличил от 6.28 лв. на 7.13 лв., пак според данните на НСИ.

Причините са комплексни – липса на суровини от Китай, заради пандемията от коронавирус, по-високите цени на горивата, газа и електричеството. От бранша предупреждават, че има и недобросъвестни търговци, които се възползват от ситуацията и надуват цените допълнително, оправдавайки се с горепосочените фактори. Но резултатът вече се вижда и в статистиката, а крайният резултат е, че дори майсторите са завишили цените си – така цената за 1 кв м. пребоядисване на таван или стена от 5.12 лв. през миналия януари, а в края на годината вече е 5.56 лв. средно.

Още от Built.bg:  Преди 30 години: Кралица Елизабет Втора откри тунела под Ламанша

Какво още е по-скъпо? Проверка на Built.bg показва, че голяма част от строителните материали са със завишени цени, но разликите са най-драстични при следните стоки: влагоустойчивият картон е поскъпнал от 10.50 лв. средната на миналата година на 22 лв. в момента; тухлите четворка, които са най-разпространеният материал в бранша са скочили от 65 ст. през юни 2021 г. на 1.15 лв. сега; повишение има и при битомната хидроизолация и стоманата, които също са основополагащи материали за строителството.

В резултат на всичко това се наблюдава застой в бранша. Търсенето в момента леко е намаляло, а това се обяснява с желанието на строителите да изчакат стабилизиране на ситуацията в световен и локален мащаб, да направят анализ и да вземат решение за следващите си действия. Най-силно засегнати обаче са тези, които вече са започнали строителни обекти, но не са ги завършили, както и продажбите на зелено. В клаузите на тези строители рядко присъстват точки, които включват корекция в цените в резултат на поскъпване на материалите.

Поради тази причина експертите очакват два големи ефекта, които войната в Украйна да катализира. Първо десетки, а може би и стотици започнати строежи да бъдат замразени заради липсата на суровини, най-вече на желязо, както и заради повишените рязко цени на основни материали. И второ – част от обектите на зелено изобщо да не започнат да се строят, докато ситуацията не се нормализира. А на имотния пазар очакванията са всичко това да вдигне отново цените на жилищата с много повече от прогнозираните проценти.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам