Бюлетин

“Топлофикация – Перник” ще работи и с биогаз

“Топлофикация – Перник” е подготвила  инвестиционно намерение за изграждане на инсталация за производство на топлинна и електрическа енергия, работеща с основно гориво биогаз, съобщиха от дружеството. За производство на биогаз ще се използват царевични стебла, слама и други естествени неопасни материали от селското и горското стопанство.

Предвиденият капацитет на инсталацията е 6 Мвт електрическа енергия и 3,15 Мвтч топлинна енергия. Съоръжението ще бъде разположено на площадката на “Топлофикация – Перник”, където е осигурена необходимата инфраструктура в т.ч. водозахранване, електроснабдяване и вътрешни пътища. Отделно е предвидено да бъде изграден и склад за суровината, включваща раздробени царевични стебла и друга биомаса с капацитет, който да обезпечи едногодишна експлоатация на инсталацията.

Производството на биогаз не само дава възможност за добиване на  топлинна и електрическа енергия, а и подпомага опазването на околната среда, поради оползотворяването на различни органични материали в процеса на производство. Изгарянето на биогаз в топлофикационния процес спомага за редуциране на изпусканите вредни емисии във въздуха“,  каза изпълнителният директор Чавдар Стойнев.

По думите му реализацията на проекта е част от енергийната трансформация на “Топлофикация – Перник”. Използваната технология за получаване на топлинна и електрическа енергия от биогаз няма да емитира вредни вещества, уверява Стойнев. Според него свежата биомаса ще преминава през процеси на центрофигуране и подсушаване без вредно въздействие върху околната среда.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам