Бюлетин

Трезорът на бивша банка в Букурещ беше превърнат в хотелски бар

Бивша банка в стария център на Букурещ беше превърната в хотел за 42 млн. евро. Само няколко месеца след като беше открита, сградата привлича минувачите с украса от кристални полилеи и ретро возила, паркирани отпред.

Някогашният офис на председателя на банката днес е президентският апартамент на хотела. Коктейлите се сервират в бар, разположен в бившия сейф на финансовото учреждение.

Обновяването и реставрацията на сградата, която е със статут на исторически паметник, продължават три години. Местни майстори успяват да възстановят характерния стил на Румъния от периода между двете световни войни.

Основана през 1848 г., Марморош Бланк Банк (Marmorosh Blank Bank) първоначално функционирала като търговска къща, която се занимавала с търговия на строителни материали и с кредитиране. Постепенно институцията се трансформирала в банка и е имала изключителното право да участва в бизнеса за закупуване на оръжия, необходими в румънската война за независимост (1877 г.).

Снимка: wikipedia.org

По-късно финансира изграждането на железопътни линии и създава серия от индустриални предприятия като Захарната фабрика “Китила” (Chitila), Циментовата фабрика “Браила” (Brăila) и Фабриката за хартия “Скайени” (Scaieni).

През 20-те години на миналия век “Марморош Бланк” е най-мощната търговска банка в Румъния. През 1923 г. има 30 представителства по целия свят, включително в Ню Йорк, Лондон, Париж и Истанбул.

В резултат на световната икономическа криза през 1930 г. “Марморош Бланк Банк” (Marmorosch Blank Bank) изпада в несъстоятелност, а след това и във фалит.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам