Бюлетин

Украйна е предложила на разговорите с Русия неутралитет в замяна на гаранции за сигурността

Украйна е предложила на разговорите с Русия в Турция да приеме статут на неутралитет в замяна на гаранции за сигурността, предаде Ройтерс, позовавайки се на украинските преговарящи.

Агенцията уточнява, че това означава, че страната няма да се присъединява към военни съюзи и няма да приема военни бази на своя територия.

Част от предложенията е и 15-годишен консултативен период за статута на анексирания Крим. Те ще бъдат отправени официално само в случай на пълно прекратяване на огъня, казаха украинските преговарящи пред репортери в Истанбул.

Това са най-подробните и конкретни предложения, обявени публично от Украйна, отбелязва Ройтерс. Те предвиждат и гаранции за сигурността, подобни на Член 5 от договора за колективна сигурност на НАТО.

Снимка: AP

Полша, Израел, Турция и Канада би могло да са сред потенциалните гаранти на сигурността на Украйна. “Ако успеем да консолидираме тези ключови разпоредби, и за нас това е най-важното, то тогава Украйна ще бъде в позиция да фиксира настоящия си статут на неядрена държава, която не е част от военен блок, под формата на постоянен неутралитет”, каза преговарящият Олександър Чалий.

Няма да приемаме военни бази и да разполагаме военни контингенти на наша територия, както и няма да влизаме във военно-политически съюзи“, заяви той на кадри, излъчени от украинската национална телевизия. “Военни учения на нашата територия ще бъдат провеждани със съгласието на държавите гаранти“, добави той.

Според украинските преговарящи настоящите предложения на страната им са достатъчно съдържателни, за да оправдаят провеждането на среща между президента Володимир Зеленски и руския му колега Владимир Путин. Очакваме отговора на Русия, подчертаха те.

Още от Built.bg:  Шолц е готов да възобнови контактите си с Путин, "когато моментът е подходящ"

Украински и руски преговарящи се срещнаха в Турция днес за първите преговори на живо от близо три седмици. Украйна се опитва да договори прекратяване на огъня без да компрометира своята териториална цялост и суверенитет, след като силите ѝ изтласкаха руската армия встрани от столицата Киев, отбелязва Ройтерс.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам