Бюлетин

Украйна спира руски газопровод за Европа

Oператорът на украинската газова система “ГТС Украйна” заяви във вчера, че ще обяви форсмажорни обстоятелства при транспортирането на руски газ през входната точка “Сохрановка” до границата с Русия в Източна Украйна. Потоците ще бъдат спрени на 11 май.

Шефът на държавната енергийна компания “Нафтогаз” Юрий Витренко предупреди, че газът за ЕС ще намалее с една трета, освен ако Русия не премине към използване на различен маршрут. През компресорна станция “Новопсков” на газопровода “Съюз” преминава една трета от руския газ, транзитиран през Украйна за Европа, съобщава Ройтерс. Според Русия през нея минава 24% от руския газ за ЕС. Украйна продължава да бъде основен транзитен маршрут за руски газ към Европа дори след нахлуването на Русия в страната на 24 февруари.

“ГТС Украйна” заяви, че не може да извършва операции в газокомпресорната станция в Новопсков поради “намесата на окупационните сили в техническите процеси”. Компресорната станция Новопсков се намира в района на Луганск в Източна Украйна, окупиран от руски сили и сепаратистки бойци.

Причината за обявяване на форсмажор са руските окупационни сили, които са започнали да взимат от транзита за ЕС, като го изпращат за подкрепяните от Русия сепаратистки региони.

Това е първият компресор в газопреносната система на Украйна в Луганска област, транзитен маршрут за около 32.6 милиона кубически метра газ на ден, или една трета от руския газ, който отива в Европа през Украйна.. Капацитетът ще бъде прехвърлен към станция “Суджа”, през която преминават останалите количества за ЕС.

“За да изпълни изцяло задълженията си за транзит към европейските партньори и при спазване на условията на споразумението, е възможно временно да се прехвърли неналичен капацитет от точката за физическо взаимно свързване “Сохранвка” към точката за физическо взаимно свързване “Суджа”, разположена на територия, контролирана от Украйна”, се казва в изявление на газовия оператор, цитирано от Ройтерс.

“Газпром” заяви пред Ройтерс, че пренасочването на количествата през “Суджа” е технически невъзможно. Според компанията няма никаква промяна върху контрола върху компресорната станция и обявяването на форсмажорни обстоятелства не е необходимо.

Декларацията за форсмажорни обстоятелства е първата от началото на войната и доведе до поскъпване на природния газ в Европа през следобедна търговия до над 100 евро за мегаватчас, според юнските фючърси на нидерландския газов хъб TTF. Преди новината цента беше около 92-93 евро за MWh, а по-рано през деня дори падна за кратко под 90 евро.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам