Бюлетин

Управляващата коалиция обсъди антиинфлационните мерки

Управляващата коалиция се събра снощи, за да обсъди антиинфлационните мерки, които да предложи на правителството.

От „Продължаваме Промяната“ обявиха, че ще представят пакет от  14 антиинфлационни  мерки на стойност два милиарда лева, които да бъдат обсъдени на лидерски съвет при премиера Кирил Петков.  От “Има такъв народ” (ИТН) предлагат пакет от 11 мерки, които бяха представени преди началото на срещата от председателя на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански.

От БСП заявиха, че ще настояват за увеличаване на минималната заплата на 760 лева от 1 юли, за необлагаем минимум в рамките на една минимална работна заплата и нулева ставка на ДДС за хляба.

Преди срещата днес представителите на „Има такъв народ“ Станислав Балабанов и Любомир Каримански коментираха, че са разбрали от медиите за предложенията на „Продължаваме Промяната“ и те не били обсъждани с тях.

Представителите на „Демократична България“ заявиха, че мерките са били обсъждани и настояха, че за някои от тях има консенсус. Такава била мярката за увеличаване на прага за регистрация на фирми на сто хиляди лева, което според депутата Мартин Димитров ще струва 200 млн. лв. Те подчертаха, че ще настояват да има мерки, но те да не са за сметка на увеличаването на бюджетния дефицит. Мартин Димитров заяви, че има  възможност за въвеждане на необлагаем минимум, но неговият размер бил въпрос на дълга дискусия. Няма защо да се дърпаме от такава мярка, въпреки че точно в момента, тя е инфлационна, допълни колегата му Владислав Панев.

Председателят на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански (ИТН) коментира, че на предишните коалиционни съвети се е говорило в общ план за мерките. На него са били представени данъчни ставки, които могат да бъдат намалени. „От предишния понеделник до последния петък обсъдихме структура за това, как трябва да изглежда подробният анализ на разходите и ползите за приемането на България в еврозоната“, коментира Каримански провелия се в петък експертен съвет за приемането на еврото.

Още от Built.bg:  Инфраструктурна дипломация: Проектът, който ще свързва Европа с Близкия изток и Индия

Той представи 11-те мерки, за които от ИТН ще настояват пред коалиционните партньори. С оглед защита на най-уязвимите групи предлагаме пет процента ДДС за газ, ток, вода и парно за количеството, потребено от всяко домакинство средно за предходната година. Потребеното количество над това се облага със стандартните 20 процента. Така постигаме една справедливост между най-уязвимите и тези, които потребяват най-много, обясни депутатът. Сред посочените от него мерки са също намаляване на данъчната печалба със сумата на инвестицията в дълготрайни активи за текущата година; освобождаване от корпоративен данък на стартиращи компании за първите три години, които не са свързани лица; предоставяне на възможност за ускорена данъчна амортизация на новозакупените активи.

Снимка: БТА

От ИТН предлагат въвеждане на необлагаем минимум от 500 лв., считано от 1 юли 2022 г. Диференцирана ставка на ДДС в размер на пет процента за производителите в секторите плодове и зеленчуци и биопроизводство за период до две години, считано от 1 юли 2022 г. Диференцирана ставка ДДС в размер на нула процента за производството на хляб и хлебни продукти, считано от 1 юли 2022 г. Диференцираната ставка в размер на пет процента за книгите да стане постоянна. Преразглеждане на всички договори за концесии в енергийния сектор, рудодобив, водоснабдяване и други, които са със стратегическо значение за националната сигурност на страната.

Друго предложение на ИТН е децентрализация на бюджетните приходи към общините и преминаване на 2,5 процента от данък общ доход към местните бюджети в населеното място, където се извършва независима икономическа дейност. Целта е да се приложи така нареченият модел на децентрализация, за да се създаде възможност за подпомагане на малките общини, коментира той.  Последната мярка, за която настояват от ИТН е за въвеждане на „мълчаливото съгласие“.

Още от Built.bg:  Йоахим Нагел, президент на Бундесбанк: Германия "не е болният човек на Европа"

Каримански настоя въпросните мерки, предлагани от ИТН, да бъдат изчислени от финансовото министерство, така както е било направено за пакетите от мерки, предлагани от „БСП за България“  и „Демократична България“. 

Той бе категоричен, че за пенсиите е категорично против срещу така нареченото стесняване на прага между минималната и средната пенсия.

Днешното заседание на коалицията бе съпроводено от протест с искане за оставка на правителството.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам