Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Урбанизацията излага на риск от изчезване над 850 вида животни

Увеличаващото се градско население по света може да се окаже заплаха за биоразнообразието на планетата, предупреждават учени от Йейлския университет, цитирани от в. “Дейли мейл”.

В бъдеще все повече хора ще живеят в градовете. До 2050 г. се очаква общата градска площ да се увеличи с 1,53 млн. кв. км, според изследването, публикувано в сп. “Протоколи на Американската академия на науките”. 

Разрастването на градовете неизбежно ще засегне природните зони. Проучването показва, че около 855 животински вида ще бъдат изложени на заплахата да изчезнат.

Най-застрашени са видовете, които се срещат в Централна Америка, Мексико, Карибския басейн, Хаити, Нигерия, Камерун, Шри Ланка, Индонезия, Малайзия, Тайланд, Бразилия, Еквадор. Много от тези региони, обитавани от най-различни птици и животни, са известни като “горещи точки на биоразнообразието”. Те обаче са и най-уязвимите и се нуждаят от защита.

Учените са включили яванското лори и рядка птица от семейство Врабчови в списъка на видовете, застрашени от изчезване. Популацията на лори вече намалява заради бракониерство. Този вид примати освен това се използва за медицински експерименти. Вид тръстикова жаба и лъвската агама (гущер) също са определени като уязвими.

“Една от целите на проучването беше да се идентифицират видовете, които не просто са застрашени, но са конкретно застрашени от развитието на градовете”, казва авторът на проучването Рохан Симкин.

Прогнозите са, че през следващите 30 години градското население ще се увеличи с 2,5 милиарда души. Най-бърз растеж се очаква в областите с богато биоразнообразие.

Изграждането на градове ще унищожи местообитанията на редки видове. Въпреки това, както отбелязват учените, новите, “научно обосновани” строителни политики могат да сведат щетите до минимум.

Още от Built.bg:  Оптимистичният срок за началото на изработване на техническия проект за тунела под Шипка е 2025 г

Градовете всъщност са част от решението. Можем да ги изградим по различен начин, в сравнение с миналото”, отбелязват авторите на изследването.

Учените отправят призив за ориентирането към “политики за опазване на градските земи”. Един от начините да се опази природата е да бъдат създадени голям брой зелени площи в градските комплекси.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам