Бюлетин

Урсула Фон дер Лайен: Това е изнудване от Кремъл! Румен Радев: Правителството дължи отговори

В индиректен сблъсък влязоха позициите на Брюксел и на българският държавен глава Румен Радев, след като “Газпром” едностранно реши да спре доставките си за България. Правителството в София обмисля ответни мерки срещу Русия

Брюксел: Това е изнудване! 

Според председателят на Европейската комисия Урсула Фон дер Лайен, съобщението на Газпром, че едностранно спира доставките на газ за някои държави — членки на ЕС, е още една провокация от Кремъл. “Не е изненадващо, че Кремъл използва изкопаемите горива в опит да ни изнудва. Това е нещо, за което Европейската комисия вече се подготвяше в тясно сътрудничество и солидарност с държавите членки и международните партньори. Нашият отговор ще бъде незабавен, единен и координиран“, заявиха официално от пресслужбата на председателя на ЕК в Брюксел.

Според съобщението Фон дер Лайен е цитирана да казва, че както Полша, така и България вече получават газ от своите съседи от ЕС.

Малко по-късно, от кабинета на премиера на Гърция Кириакос Мицотакис съобщиха, че Атина ще помогне на България в тази ситуация,

“Премиерът каза, че Гърция ще помогне на България да се справи с новата ситуация, причинена от руските решения в енергетиката”, съобщиха официално от кабинета на гръцкия министър-председател.

Гръцки източник, цитиран от агенция “Ройтерс”  твърди, че Атина може да помогне на София, като обърне потока на синьото гориво по газопровода “Турски поток” – механизъм, който е бил използван и преди.

Президентът Радев: Неслучайно призовавам да сме внимателни! 

На този фон президентът на България Румен Радев отправи остри критики към правителството в София, насочвайки отговорността за руското решение към неговата политика.

Още от Built.bg:  Газови "колани": В очакване на синьо гориво по интерконектора с Гърция - накъде ще вървят цените и ще трябват ли икономии?

Според Радев правителството има да отговаря на много въпроси: защо само на България и на Полша се спира газът, спира ли се газът на Австрия и Германия и те как плащат и как гарантират своята сигурност, резервиран ли е достатъчен капацитет за доставки от Гърция… “Защото, ако не е резервиран, виждаме вече да загряват посредници. Да, ще намерим алтернативно решение, но това ще изисква и време, и средства и означава по-високи цени и рискове за доставките”, каза президентът.

Радев атакува кабинета и заради информацията, станала публична през лидера на ГЕРБ преди дни, че българско оръжие се изнася за Украйна.

“Излизат вече редица разкрития къде отива българското оръжие и аз недоумявам как министърът на икономиката ще обясни това на българите и на левите хора, които винаги са били срещу войните, че българското оръжие подхранва този конфликт”, добави Радев.

Нинова: Г-н Радев, обяснете метаморфозата си от вдигнат юмрук срещу Борисов до пълния ви синхрон днес

В отговор, Корнелия Нинова, която е министър на икономиката в коалиционното правителство от квотата на БСП, прехвърли горещата тема към Радев: “Ще трябва вие да обясните на тези, които два пъти ви издигат и избират за президент какви договори за износ на оръжие е подписало вашето служебно правителство.

Защото и сега, разрешения за износ се издават въз основа на подписаните тогава”, заяви Нинова във фейсбук статус – “Ще трябва да обясните на левите хора защо така яростно нападате собственото си отроче -“Продължаваме промяната”, което създадохте, за да убиете БСП. И най-вече да обясните метаморфозата си от вдигнатия юмрук срещу Борисов преди година до абсолютния ви синхрон днес”.

Още от Built.bg:  Работим по вариант да се справим без "Газпром", заяви служебният министър на икономиката Никола Стоянов

На този фон, управляващите в лицето на двамата съпредседатели на “Продължаваме промяната” определиха поведението на Румен Радев като “позорно”.

Петков и Василев: Поведението на президента е “позорно” 

На пресконференция преди заминаването на българската делегация за Киев, премиерът Петков заяви, че години наред политически и икономически кръгове у нас са защитавали руските интереси. “Зад руските интереси стоят и 3-те милиарда похарчени пари за „Турски поток” и предложението за газова централа и отказа ни от азерски газ, вместо сега да имаме готова диверсификация“, каза още той.

“Позицията, която господин Радев изрази, че давайки оръжие, ние продължаваме конфликта, е позорна, защото в нея имплицитно стои разбирането, че Русия ще победи в този конфликт и че е нормално и добре Русия да победи. Аз смятам, че Украйна ще победи в този конфликт и ние трябва да й помогнем”, добави Асен Василев.

По думите му Русия проявява срещу България безпрецедентна агресия, включително икономическа.

“България беше сложена в списъка на вражеските държави, а руската посланичка си позволи изказвания, които са абсолютно несъвместими със статута й на посланик. Изказвания, които ако български посланик беше направил в Русия, сигурно щеше да бъде отдавна изгонен”, посочи Василев.

Министър-председателят допълни, че като ответна мярка на едностранното нарушаване на договора за доставка на газ от Русия, България вече разглежда всички договори за транзит на руски газ.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам