Бюлетин

В Бундестага създадоха регистър на лобитата

След продължили години противоречиви дискусии в Германия се въвежда нов регистър на лобитата, който трябва да доведе до повече прозрачност в процеса на вземане на политически решения в Бундестага, предаде ДПА, цитирани от БТА. 

Вероятно е и правилата, по които той работи, скоро да бъдат затегнати. В четвъртък в Бундестага Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и “Зелените” съобщиха, че са постигнали такива споразумения в тяхното коалиционно споразумение със Свободната демократическа партия (СвДП).

“Трябва да започнем парламентарната процедура възможно най-скоро”, каза пред ДПА Брита Хаселман, лидерката на парламентарната група на “Зелените”.

Вицепредседателят на парламентарната група на ГСДП Дирк Визе добави, че те искат своевременно да започнат работа заедно.

Организацията “Трансперънси интернешънъл” също призова за подобрения на регистъра.

Регистърът на лобитата, който ще е публично достъпен, трябва да извади на показ кой оказва влияние на политическите решения и законодателството. Професионалните лобисти сега ще трябва да се регистрират най-късно до 1 март.

Наред с друга информация, те ще трябва да предоставят информация за техните клиенти и за финансовите разходи и разходите за служители на тяхната лобистка дейност в Бундестага и федералното правителство.
Областта, в която проявяват интерес, и тяхната дейност също ще трябва да бъдат обяснени.

Срещите в министерства със служители до ниво ръководители на подотдели ще трябва да бъдат записвани. Лобистите ще бъдат задължени и да се придържат към кодекс на поведение. По този начин тяхната дейност трябва да бъде извършвана “на базата на отвореност, прозрачност, честност и почтеност”.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам