Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

В Бундестага създадоха регистър на лобитата

След продължили години противоречиви дискусии в Германия се въвежда нов регистър на лобитата, който трябва да доведе до повече прозрачност в процеса на вземане на политически решения в Бундестага, предаде ДПА, цитирани от БТА. 

Вероятно е и правилата, по които той работи, скоро да бъдат затегнати. В четвъртък в Бундестага Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и “Зелените” съобщиха, че са постигнали такива споразумения в тяхното коалиционно споразумение със Свободната демократическа партия (СвДП).

“Трябва да започнем парламентарната процедура възможно най-скоро”, каза пред ДПА Брита Хаселман, лидерката на парламентарната група на “Зелените”.

Вицепредседателят на парламентарната група на ГСДП Дирк Визе добави, че те искат своевременно да започнат работа заедно.

Организацията “Трансперънси интернешънъл” също призова за подобрения на регистъра.

Регистърът на лобитата, който ще е публично достъпен, трябва да извади на показ кой оказва влияние на политическите решения и законодателството. Професионалните лобисти сега ще трябва да се регистрират най-късно до 1 март.

Наред с друга информация, те ще трябва да предоставят информация за техните клиенти и за финансовите разходи и разходите за служители на тяхната лобистка дейност в Бундестага и федералното правителство.
Областта, в която проявяват интерес, и тяхната дейност също ще трябва да бъдат обяснени.

Срещите в министерства със служители до ниво ръководители на подотдели ще трябва да бъдат записвани. Лобистите ще бъдат задължени и да се придържат към кодекс на поведение. По този начин тяхната дейност трябва да бъде извършвана “на базата на отвореност, прозрачност, честност и почтеност”.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам