Бюлетин

Войната в Украйна прави невъзможни доставки за „Мини Марица-изток“

Войната в Украйна прави невъзможни доставките на метали и резервни части за „Мини Марица-изток“, новите цени, които предлагат доставчиците, са по-високи и различни от договорираните, ремонтите в рудниците се блокират. Това стана ясно на работна среща между премиера Кирил Петков, директора на най-голямото въгледобивно дружество Илза Чинкова и нейните заместници – Иван Арсениев и Димитър Чолаков. Премиерът се ангажира да търси вариант за решаване на проблема и препоръча новите договори с доставчиците да бъдат без посредници, защото оскъпяването е с 20 на сто. Той изрази съгласие с ръководството на радневските мини, че е недопустимо в „Мини Марица-изток“ да се добива най-евтината суровина, а в електроцентралите от комплекса да се произвежда най-скъпият ток.

От 2014 г. цената на тон лигнитни въглища е променена за първи път преди месец с 10 лв. и 35 ст. ,посочи Илзе Чинкова. По думите й увеличението не е голямо. Тя се ангажира с възстановяване на ремонтната дейност на техниката в рудниците и рекорден добив в дружеството до края на годината.

Снимка: БТА

Работната среща се проведе на територията на рудник „Трояново 1“, който през март т.г. отбеляза 70 години от началото на добива на лигнитни въглища. Рудникът доставя суровина на ТЕЦ „Марица изток 2“, най-голямата топлоелектрическа централа (ТЕЦ) на Балканите.

Преди това премиерът Кирил Петков се изкачи на багер RS 1200, един от рехабилитираните през миналата година немски багери, и разговаря с миньорите на смяна.

„Впечатлен съм от трудната и отговорна работа на миньорите, които работят на смяна по 12 часа“, коментира пред БТА премиерът, след като слезе от багера.

На работната среща присъства и министърът на финансите Асен Василев.

В Плана за възстановяване и устойчивост на България няма ангажимент за затваряне на ТЕЦ-овете,  заяви в Раднево премиерът Кирил Петков. Той и министър Асен Василев се срещнаха с работещи в „Мини Марица-изток“. Двамата ги увериха, че енергийният комплекс може нормално да бъде експлоатиран и впоследствие – трансформиран.

“Има много средства по Плана за справедлив преход, който да помогне да се създадат допълнително работни места, които са добре платени, така че да се получи един нормален, плавен преход”, подчерта Асен Василев. Той добави, че държавата ще продължи да компенсира бизнеса заради скъпия ток, който фирмите купуват от енергийната борса, докато не бъде разработен устойчив механизъм. По него се работи в момента, увери финансовият министър.

close

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Войната в Украйна

Избрано за Вас

Последвайте ни

Най-споделяното от Built.bg

Коментари и анализи

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Инфраструктура

Архитектура

Създателите

Градска среда и Урбанизъм

Бохемски истории

Be Green

Built.bg Podcast

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам