Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Въпреки пандемията Берлин строи грандиозни музеи и пространства за изкуство

Независимо от ограниченията на пандемията от новия коронавирус, германската столица Берлин успя да открие нови музеи и културни пространства през 2021 г. и през настоящата година любителите на изкуството ще се наслаждават на нови експозиции.

Музеят Хумболтов форум, който е най-скъпият културен проект в Германия, бе открит в края на миналата година след отлагания и допълнително забавяне заради пандемията. Впечатляващият музеен комплекс в сърцето на Берлин бе открит онлайн заради новата вълна на коронавируса и започва да приема посетители тази година.

Снимка: Michael Wolf, Penig

На огромна изложбена площ на втория и третия етаж на реконструирания бивш бароков дворец вече са разположени колекциите на Етнографския музей и Музея за азиатско изкуство.

Недалеч от Хумболтовия форум, на Жандарменмаркт, бяха модернизирани залите на Музея на хугенотите във Френската катедрала. През август миналата година , след шестгодишен ремонт, бе открита и реновираната Нова национална галерия.

Сградата, която е шедьовър на модернизма, по дизайн на пионера на движението “Баухаус” Лудвиг Мис ван дер Рое, отново е дом на произведения на изкуството от двадесети век. Мис ван дер Рое е последният директор на школата за изкуство и дизайн “Баухаус”, която е създадена през 1919 г. и е принудена да затвори врати скоро след идването на власт на нацистите през 1933 г. Архитектът Ван дер Рое емигрира в САЩ.

Снимка: www.hugenottenmuseum-berlin.de/

Новата национална галерия е единствената сграда на архитекта след края на Втората световна война в Германия. Построена е в Западен Берлин, недалеч от Берлинската стена. Музеят отваря врати през 1968 г., година преди кончината на архитекта.

Галерията бе открита отново през 2021 г. с три нови изложби – “Изкуството на обществото 1900-45” с творби от колекцията на музея, експозиция на скулптури на Александър Колдър и изложбата “Роса Барба. Във вечното сега”, посветена на базираната в Берлин италианска визуална артистка и режисьорка.

Още от Built.bg:  Седмицата в срещи на върха: Как светът ще помогне на Украйна

Новата национална галерия притежава забележителна колекция от картини и скулптури от класическия модернизъм до 80-те години на миналия век – от германския експресионизъм с творби на Ернст Лудвиг Кирхнер, Ото Дикс, Макс Бекман през сюрреализма на Дали, Миро и Пикасо до внушенията на школата Баухаус и произведенията на Пол Клее и Василий Кандински и пъстрите абстрактни платна на американските художници Барнет Нюман, Франк Стела и Елсуърт Кели.

Музеят на 20-и век в Берлин, който в момента се строи, ще приюти част от мащабната колекция на Новата национална галерия през 2026 г.

Детският музей в Еврейския музей в германската столица също бе сред премиерите в културния живот на 2021 г. въпреки пандемията. Ноев ковчег с над 150 животни е основна атракция в това културно пространство, което предлага интерактивни игри, космически симулации и други образователни забавления за деца.

“Берлин, културният метрополис на Германия, премина през динамично развитие дори и по времето на пандемията. През 2022 г. градът се представя в нова светлина – открити са нови музеи, създадени са нови вълнуващи пространства. Тази година ще е изпълнена със събития”, каза за БТА говорителят на официалната маркетингова агенция на Берлин visitBerlin Кристиян Тенцлер.

Още този месец любителите на изкуството, които се насочват към Острова на музеите в Берлин, ще могат да добавят към програмата си и посещения в намиращия се отсреща Хумболтов форум.

На 10 февруари в “Берлинале Паласт” на “Потсдамер плац” се открива 72-ото издание на международния кинофестивал Берлинале. Фестивалът започва с премиерна прожекция на филма “Петер фон Кант” на режисьора Франсоа Озон. До 16 февруари творческите екипи ще представят лично филмите си пред публиката на премиери в различни киносалони в Берлин. Церемонията за наградите “Златна мечка” и “Сребърна мечка” ще бъде на 16 февруари вечерта.

Още от Built.bg:  Какво ни казаха световните лидери с облеклото си по време на срещата на Г-7


През март близо 4000 експоната, свързани с културата на самураите, ще бъдат изложени за публиката в Музея на самураите. В него е представена древната японска традиция на ковачите, има и творби на съвременни японски артисти.

През пролетта отново ще заработи и зоопаркът с обновения дом на хищните котки. Ултрамодерната къща на хищниците е с огромна площ и големи панорамни прозорци, през които големите котки ще могат да се наблюдават отблизо от посетители. За пръв път от 17 години в зоопарка ще може да се видят и червени панди.

В Музея на компютърните игри се открива нова Стена на хардуера, която показва скелета на дигиталната култура, представят я организаторите. Посетителите могат да се запознаят с 35-годишната история на видеоигрите.

През първата половина на 2022 г. в Природонаучния музей ще се завърне и суперзвездата Тристан Ото – скелетът на тиранозавър рекс, привлякъл над три милиона посетители в музея. Палеонтоложката находка бе за дългосрочна експозиция в Копенхаген и се завръща в Берлин.

През април Музеят на Кете Колвиц ще премести експозицията си. През лятото картините, скулптурите и графичните творби на световноизвестната графичка и скулпторка ще бъдат изложени в театралната зала на двореца Шарлотенбург.

Експозицията на Музея на Берлин в изящния дворец Ефраим в стил рококо пак отваря врати за посетители. Историята и културата на града ще могат да бъдат усетени чрез експозицията в ремонтираните исторически салони на елегантния музей.

През есента е предвидено откриването на ново пространство за изкуство и култура в сградите на старото летище Темпелхоф.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам