Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Втори плаващ терминал за регазификация на природен газ заработи в Германия за по-малко от месец

Френската група “ТоталЕнержи” (TotalEnergies) обяви днес, че пуска в експлоатация терминала си за внос на втечнен природен газ в Североизточна Германия, ден преди официалното му откриването от канцлера Олаф Шолц, предаде Франс прес.

Френската група инсталира в Лубмин, пристанище на Балтийско море, където е крайната точка на газопровода “Северен поток” от Русия, “плаващо съоръжение за съхраняване и регазификация” (FSRU), за да трансформира доставения по море газ в течна форма.

“ТоталЕнержи” ще снабдява терминала, който се експлоатира от “Дойче РеГас” (Deutsche ReGas) и се превръща в “един от основните доставчици на втечнен природен газ в Германия”, според комюникето.

Проектът в Лубмин е вторият терминал за втечнен природен газ, който бе открит в Германия след откриването в средата на декември на този във Вилхелмсхафен в присъствието на Олаф Шолц и министрите на икономиката и финансите – Роберт Хабек и Кристина Линднер.

Снимка: AP

Още четири плаващи терминала ще бъдат инсталирани през годината благодарение на деблокираните от Берлин милиарди евро. Проектът на “ТоталЕнержи” към момента е единственият изцяло частен и има капацитет за регазификация на 5 милиарда кубични метра годишно, с което ще покрие 5 на сто от търсенето на страната, според групата.

Първите кубични метри, пуснати по мрежата, са доставени от Египет през декември. Терминалът може да приема един танкер седмично.

За разлика от други европейски страни Германия не разполага с никакъв терминал на територията си, предпочитайки по-евтиния ресурс от руските газопроводи, от които е зависима за 55 на сто от вноса си.

Всичко обаче се промени с войната в Украйна и края на доставките от “Газпром”. Оттогава вносът на втечнен природен газ за Германия през белгийските, нидерландските и френските пристанища нарасна.

Още от Built.bg:  Унгария свали ветото си върху нови санкции срещу Русия
Снимка: AP

Тези нови инсталации в Германия, с които трябва да се избегнат прекомерните разходи, ще осигурят една трета от нуждите от газ на страната и така поне за момента ще се избегнат сценариите за сериозен недостиг, за които се говори от няколко месеца.

Вносът на втечнен природен газ в Европа се е увеличил с 60 на сто през 2022 година спрямо 2021 година, до 155 милиарда кубични метра, според мозъчния тръст Институт за енергийна икономика и финансови анализи (IEEFA).

По-голямата част от вноса на втечнен природен газ миналата година, е бил от САЩ (+143 на сто спрямо 2021 година), от Катар (+23 на сто), но и от Русия (+12 на сто).

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам