Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Япония се изправя за първи път в историята си пред недостиг на електроенергия

Японското правителство за първи път в историята си отправи предупреждение днес за опасност от недостиг на електроенергия, след като земетресението миналата седмица затвори няколко електроцентрали, предаде Ройтерс. Дефицитът се съчетава с технически проблеми, които засягат “Токио илектрик пауър” (Tokyo Electric Power), а допълнително на потреблението влияе и необичайно студеното време.

Японското министерство на икономиката, търговията и промишлеността излезе  с предупреждение за районите, снабдявани от “Токио илектрик“  и “Тохоку илектрик пауър“ (Tohoku Electric Power) в очакване на скок на търсенето, за да се удовлетвори необходимостта от отопление на фона на понижените температури. Правителството призова също гражданите да намалят потреблението на електроенергия.

Снимка: AP

Молим за съдействието ви, за да пестим електричество, доколкото е възможно, като например поставите термостатите на 20 градуса по Целзий и изключите осветлението, което не ви е необходимо.” Това каза на пресконференция главният секретар на кабинета Хироказу Мацуно.

Той добави, че е малко вероятно молбата за пестене на електроенергия да продължи и след днешния ден, тъй като се очаква повишение на температурите и генериране на повече слънчева енергия на фона на подобрението на метеорологичните условия.

Земетресението с магнитуд от 7,4 по Рихтер, което удари Североизточна Япония миналата сряда унищожи оборудване и принуди шест топлоелектрически централи, обслужвани от “Токио илектрик пауър“ и “Тохоку илектрик пауър“ да затворят. Министърът на промишлеността Коичи Хагиуда каза по-рано пред парламента, че на някои от тези заводи ще отнеме седмици или месеци, за да възобновят работа. В Токио днес заваля сняг, като прогнозите са температурите да не надвишат 4 градуса по Целзий спрямо 14 градуса вчера. 

Още от Built.bg:  Възстановена е работата на конкурсните комисии в АПИ по процедурите за поддържане на републиканските пътища
Снимка: AP

Съвпадайки с предупреждението на правителството за електроснабдяванетнедостиг на електроенергияо, “Токио илектрик пауър“ съобщи днес и за технически проблеми, които са довели до спиране на електрозахранването за около 2120 домакинства в три префектури близо до Токио в 11:34 часа (04:34 часа българско време).

Главният изпълнителен директор на електроснабдителната мрежа на “Токио илектрик пауър” Хироши Окамото заяви пред медиите на правителствената пресконференция, че това спиране на тока не е свързано с недостига на електроенергия.

“Токио илектрик пауър” уточни, че няма планирани спирания на електрозахранването, но предупреди, че вечерта е възможно временно прекъсване на тока. Компанията поиска от седем компании за комунални услуги да предоставят доставки на електроенергия до 1,42 милиона киловата.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам