Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Забравената улица “Търговска” в София

Ако днес ви попитат коя е централната улица на София вероятно ще отговорите, че това е “Витошка”. Но преди по-малко от 100 години столичният център е изглеждал по различен начин и най-оживената и главна улица е била друга – улица “Търговска”. Била е на мястото на днешното Ларго, но е напълно заличена по време на бомбардировките през Втората Световна война.

Няма точни данни от когa съществува улица “Търговска”, но в архивите е запазено, че я е имало при Освобождението. Тогава била просто кален път с 20-30 къщи, но постепенно започва да се разраства. С избирането на София за столица градът бързо започва да се разширява, а тази зона се превръща в идеален център.

Така стотици хора кръстосват улица “Търговска” всеки ден и тя се превръща в център на търговията.

В началото на 20-ти век улицата вече е развита. Реално тя е свързвала Двореца (днес Националната художествена галерия) с джамията и Централната баня, пресичайки булевард “Дондуков”. На нея са били разположени десетки дюкяни, магазинчета, ателиета и кантори. Продавали се разнообразни стоки – от хранителни продукти и зарзават, до дрехи, земеделски пособия и дори техника.

Архитектурата била типична за края на 19-ти век – с много орнаментика, сгради на няколко етажа и възможност за магазини на партера.

На улица “Търговска” се помещавали едни от най-знаковите места в София – Тетевенския хан, който се издигал на мястото на днешния Партиен дом. Там, където днес е ЦУМ било известното Македонско кафене, където се събирала македонската делегация.

Имало и безистен, в който били златарите и занаятчиите, и където продавали най-скъпите стоки. Улицата била не просто с търговско значение, но имала и социална роля – там излизали и се срещали на турско кафе хората от елита на София, мъжете обсъждали актуалните теми на деня, а дамите показвали новите си тоалети и бижута.

Още от Built.bg:  “Бохемски истории”: Как беше построена сградата на Народното събрание

Тази част на столицата е ударена най-тежко по време на бомбардировките през Втората Световна война.

Улица “Търговска” буквално е срината. След войната останките са разчистени, а сградите не са възстановени. Разработен е нов градоустройствен план, който предвижда мястото да се превърне в административен и държавнически център.

Така през 50-те години там се изгражда сградата на Министерството на тежката промишленост (днес Министерския съвет), Партийният дом и площадът на Ларгото.

С изчезването на улица “Търговска” София губи още няколко по-малки и чаровни пресечки – известно е още, че там са били улиците “Дрин” и “Арда”. Градът се променя архитектурно, а с това и централната търговска част се измества към улица “Пиротска”, а по-късно и към “Витошка”. Улица “Търговска” днес се пази само в спомените на най-старите столичани, както и в няколко стари снимки и картички от началото на миналия век.

Снимки и информация: книга “Драски по софийските улици” на арх. Тодор Войников; албум със снимки на Димитър Карастоянов.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам