Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Западният печат: Коментарите за новата руска ракета “Сармат”

Путин предупреди, че новата руска ракета “Сармат” ще накара враговете “да се замислят”, пише днес лондонският “Телеграф” в заглавие на материал за обявения вчера от Русия успешен тест на тази междуконтинентална балистична ракета. Изданието цитира обръщението на руския президент към въоръжените сили, в което той обяви, че “Сармат” е в състояние да преодолее “всички модерни средства за противоракетна отбрана”, притежава “най-високи тактически и технически характеристики” и дълго време няма да има аналог в света. “Това наистина уникално оръжие ще укрепи бойния потенциал на нашите въоръжени сили, надеждно ще гарантира сигурността на Русия от външни заплахи и ще накара онези, които , обзети от обезумяла агресивна реторика, се опитват да заплашват нашата страна, да се замислят“, каза Путин.

Според британския вестник с изказването си руският президент е показал, че е добре запознат с ракетата, изстреляна от полигона в Плесецк, Северозападна Русия, и поразила мишени на далекоизточния полуостров Камчатка. По данни на службата за проучвания към Конгреса на САЩ “Сармат” вероятно ще пренася десет и повече бойни глави, посочва “Телеграф”.

Тази руска ракета се разработва отдавна и пробното изстрелване не е изненада за Запада. Но то става по време на изключително остро геополитическо напрежение заради войната на Русия срещу Украйна, отбелязва “Гардиън”. “Таймс” посочва, че западни анализатори са прекръстили новата руска ракета на “Сейтън 2” (Сатана) и отбелязва, че тя се разработва още от първото десетилетие на този век.

“Ню Йорк таймс” припомня, че още преди вчерашния руски ракетен тест представители на САЩ и чуждестранни лидери са разсъждавали дали отрязването на достъпа на Русия до голяма част от глобалната икономика и превръщането ѝ в дипломатически парий би засилило желанието на Путин да увеличава военната мощ на своята страна. Първото изстрелване на “Сармат”, способна да пренася ядрено оръжие, е поредният пример за това как той се опитва да напомни на света за свой потенциал – в Космоса, в киберпространството и по бреговете на Европа, въпреки съпротивата, на която се натъква по земя в Украйна, пише вестникът.

Още от Built.bg:  Управителят на БНБ: Влизането в еврозоната е политическо решение

Нюйоркското издание припомня също думите на австрийския канцлер Карл Нехамер, казани след срещата му с Путин миналата седмица в Русия: “Сега той следва своя военна логика”. Нехамер описа руския президент като човек, който е крайно мотивиран да се противопостави на онова, което възприема като засилваща се заплаха от Запада, и да върне руската сфера на влияние в Източна Европа. Изданието цитира и мнението на бившия директор на ЦРУ Уилям Бърнс, че Путин “всеки ден демонстрира как една западаща власт може да бъде поне толкова разрушителна, колкото и въздигащата се” и че Путиновият “апетит за риск нараства, докато хватката върху Русия се затяга”.

“Вашингтон пост” цитира вчерашното изявление на говорителя на Пентагона Джон Кърби, че САЩ не смятат, че новото руско оръжие е заплаха за тях или съюзниците им. Но експерти по военно дело и стратегии са казали пред вестника, че “Сейтън 2” наистина изглежда страховита, но далеч по-обезпокоителни са нарастващите заплахи от непредизвиканата война, която Путин започна на 24 февруари срещу Украйна.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам