Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Започват едни от най-големите военни маневри на НАТО от края на Студената война. Джонсън събира в Лондон лидерите от Северна Европа

Снимка: BTA/AP

Британският премиер Борис Джонсън събира в Лондон лидерите на страните от Северна Европа идната седмица в кулоарите на едни от най-големите военни маневри на НАТО от края на Студената война, които ще започнат в Норвегия от понеделник, предадоха световните агенции. В маневрите ще участват 30 000 военни от 27 страни.

Паралелно с тях Джонсън ще приеме във вторник в Лондон лидерите на Общите експедиционни сили – коалиция от 10 страни, обединени от темата за сигурността в Северна Европа. Коалицията бе създадена през 2012 г. и се състои от членките на НАТО – Великобритаия, Дания, Естония, Литва, Исландия, Латвия, Нидерландия и Норвегия, както и от нечленките на НАТО Финландия и Швеция. Лидерите ще договорят програма за маневри в Арктика, Северния Атлантик и Балтийско море.

“Осигуряването на нашата съпротива пред заплахите на Владимир Путин – това трябва да се простира отвъд военния аспект. Заедно, редом до нашите партньори от Северно и Балтийско море, ние трябва да се уверим, че сме защитени от намесата на Русия в нашите енергийни доставки, нашата икономика и нашите ценности”, се казва в комюнике на “Даунинг стрийт 10” по повод срещата.

Източник: БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg:  Парламентът ще изслуша регионалния министър Виолета Коритарова за строителството на магистралите "Хемус" и "Черно море"

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам