Бюлетин

Зеленски обвини Русия, че извършва „геноцид“ в Украйна

Снимки: BTA/AP

Украинският президент Володимир Зеленски обвини днес Русия в извършване на „геноцид“ в Украйна, за да унищожи „цялата нация“, ден след откриването на множество тела по улиците на град близо до Киев, след изтеглянето на руските сили, предаде Франс прес.

„Да, това е геноцид. Унищожаването на цялата нация и народ. Ние сме граждани на Украйна. Имаме над 100 националности. Става дума за унищожаването и заличаването на всички тези националности“, заяви Зеленски в интервю по американския телевизионен канал Си Би Ес.

„И това се случва в Европа на 21 в.“, въздъхна той, заклеймявайки „изтезанието на цяла нация“.

Украйна преди това обвини руската армия, че е извършила „преднамерено клане“ на цивилни в Буча, градче североизточно от Киев, както и други „ужаси“ в регионите, които вече са „освободени от нашественика“. Това предизвика възмущение в западните държави и призиви за допълнителни санкции срещу Москва.

Зеленски призова за „стопроцентово изтегляне на руските войски“, с цел връщане поне към положението преди 24 февруари – деня на започване на руското нашествие.

„Това би ни позволило да започнем да обсъждаме други въпроси за края на окупацията, как ще живеем след това“, добави Зеленски, според откъси от интервюто, разпространени в Туитър.

Дори не мога да проведа среща докато бомбардират. Затова, първо прекратяване на огъня, а след това можем да се срещнем с руския президент Владимир Путин, добави Зеленски.

Ще обсъждаме двамата. Когато дойде краят на войната, тогава ще обсъдим заедно гаранциите за сигурност и неутралния статут, като при това запазим нашия суверенитет и мощна армия, каза Зеленски, изброявайки  украинските предложения на преговорите, които се водят с Москва.

Още от Built.bg:  Зеленски ще присъства лично на срещата на Г-7 в Хирошима

„И ако това споразумение бъде нарушено, трябва да имаме възможност да се защитим“, предупреди той.

След като обсъдим всичко това, всички войски трябва да бъдат изтеглени. И след изтеглянето им можем да седнем (да разговаряме) с държавите, които ще служат като гаранти за сигурността, добави Зеленски.

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Built.bg Podcast

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам