Бюлетин

Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

“Жестокият път”: Историята на четиримата български алпинисти, които покоряват връх Еверест в Хималаите

На 9 май 1984 г. четирима български алпинисти – Иван Вълчев, Методи Савов, Николай Петков и Кирил Досков покоряват връх Еверест  (8848 м) в Хималаите. Преди 40 години четиримата български алпинисти се изкачват по Западния гребен, наричан “Жестокият път” и слизат по Южния склон.

В бюлетин „Физкултура и спорт“ на БТА четем за българската епопея до Еверест и обратно:

Още четирима българи покориха хималайския първенец 

Катманду, 9 май 1984 г./Кор. на БТА Л. Касаветов/ – Още четирима български алпинисти стигнаха „покрива на света“ и покориха хималайския първенец Еверест /8848 м/ – един подвиг, който се посреща с вълнение от приятелите на този мъжествен спорт в цял свят. Това са 37 годишните Иван Вълчев от Свищов и Методи Савов от София, както и 26-годишните Кирил Досков от София и Николай Петков от Смолян. Четиримата смелчаци превзеха върха по неговия най-труден, най-опасен и дълъг западен ръб. В списъка на 154-те герои, достигнали до най-високата точка на нашата планета, вече има пет български имена. Първото е на Христо Проданов, който стъпи на върха на 20 април в 18.10 часа непалско време, сам, без помощта на кислородни апарати…

На 7 май до пети лагер бяха стигнали двамата алпинисти Иван  Вълчев и Методи Савов. Те прекараха нощта на височина 8120 метра, като рано сутринта в 3.20 часа местно време /0.50 ч. българско време/ съобщиха в базовия лагер, че са готови за атака на върха.

Първото съобщение от тях дойде в 7.45 часа. По това време те вече бяха достигнали първата трета от големия скален пояс, който се намира на 8400 м. Движението се осъществява с кислородни апарати. Кулоарите са пълни с пресен, сух сняг, който на места достигал дебелина над 50 см. В първата част от пътя те трябвало да газят сняг, който достигал на места до гърдите им и това правеше придвижването им трудно. Освен това съществувала голяма опасност от лавини, което ги принуди да се движат по ръба, без да имат възможност да съкращават пътя.

В 9.10 часа Иван Вълчев се свърза по радиото с базовия лагер и съобщи, че се намират над сивите каменни плочи, които започват на 8500 м. Снежната покривка е около 40-50 см. Снегът тук е сух, върху фирнова основа, със скрити снежни „дъски“ на всеки пети-десети метър. Опасността е много голяма. Очакваше се, че те ще вземат решение за връщане, прекратявайки атаката.

Още от Built.bg:  Предсрочни избори: Франция избира на първи тур Национално събрание

ЧАСТ ВТОРА

До 12.40 часа друга информация не постъпи. Димитър Бърдарев, който се намираше в подножието на връх Кумуру и наблюдава Еверест с бинокъл, съобщи, че вижда черна точка, която бавно се движи нагоре. Според него снежната покривка е значителна и създава голяма опасност.

Малко по-късно се чу и гласът на Дойчин Василев, който се движи към лагер четири на височина 7400 метра. При него времето е сравнително топло и тихо. И той вижда черна точка над сивия скален пояс.

От двете страни на Еверест пълзят мъгли. Чист за сега е само маршрутът по западния гребен.

В 12.40 часа се обади Иван Вълчев и потвърди, че са се изкачили над сивите плочи и напредват към върха. Снегът им създава трудности, което забавя и изкачването.

Последната информация, получена през този ден гласеше: „Върхът започва да „пуши“ и вече е обгърнат от облаци“. В това време започна и смущение във радиовръзката между базовия лагер и Катманду.

Рано тази сутрин изведнъж дойде радостна вест. Вчера в 17.15 часа местно време Иван Вълчев и Методи Савов са съобщили по радиото в базовия лагер, че са намират на Еверест. Върхът е обвит в гъста мъгла и вали сняг.

В 10.08 часа днес на върха се изкачват още двама българи – Кирил Досков и Николай Петков. Те са също го покориха по западния ръб и започват да слизат по южния маршрут. След престоя си от 23 минути на върха, снощи Вълчев и Савов започват да слизат. Около два часа по-късно те се намират на 8780 метра. Появяват се опасни ледени пукнатини и спускането става рисковано. Покорителите прекарват нощта на открито на около 8700 метра.

На връщане от върха тази сутрин Досков и Петков застигат своите другари и четиримата продължават слизането заедно.

Днес Министерството на туризма  на Непал съобщи, че Еверест е покорен и от 34-годишния член на индийската експедиция Фу Дорджи, който се е изкачил по южния маршрут. Той бил придружаван от Рита Гомбу и Шерпа Анг Дорджи. Анг и Рита са се върнали в лагер пет поради кислородни трудности.

Още от Built.bg:  Празните апартаменти в Германия

По време на радиосеанса Фу Дорджи е съобщил, че е срещнал четиримата български алпинисти.

Еверест не устоя на мъжеството и себеотрицанието

Катманду, 10 май 1984 г. / Спец. на БТА Л. Касаветов/ – Българският алпинизъм постигна своя най-голям успех в цялата си история. „Властелинът на небето“, така местните жители наричат Еверест, не стоя на мъжеството и себеотрицанието на петимата смели българи, които развяха родния трибагреник на най-високата точка на планетата, изпълнявайки с чест възложената им задача.

В трудната борба със суровите условия на Хималайския първенец те излязоха победители, изкачвайки върха по най-трудния маршрут – по задния гребен, един истински подвиг, удал се досега само на една единствена експедиция. Българската алпийска експедиция „Еверест 84“ е пред своя край, предстои ликвидирането на височинните лагери и завръщането на алпинистите в Катманду.

След покоряването на върха от свръзката Иван Вълчев и Методи Савов късно след обед на 8 май в 17.38 часа те искат разрешение чрез базовия лагер от Министерството на туризма на Непал както и от индийската експедиция да се върнат по индийския маршрут /южен/ маршрут.

Причината за това са изключително тежките условия и голямата лавинна опасност по западния гребен, където е навалял дебел сух сняг, върху фирнова основа. Веднага получават разрешение от офицера за свръзка на индийската експедиция. Върхът е обвит от гъста мъгла и вали обилно сняг. Това създава още повече трудности. Двамата наши алпинисти достигат до Южния връх, висок 8780 метра, и започват слизането под него.

По пътя както е известно, те се натъкват на опасни ледени цепнатини и продължаването на слизането става рисковано. Решават да прекарат нощта  на около 8750 метра надморска височина. През цялата нощ се поддържа радиовръзка с Вълчев и Савов, които разполагат с по една пълна бутилка с кислород и примус. Нощуването на такава височина е твърде изтощително.

Междувременно в 3 часа сутринта на 9 май от лагер номер „пет“ по западния гребен тръгват нагоре към върха Николай Петков и Кирил Досков, които с много бързо темпо набират височина и в 10.38 часа стигат върха. В този момент за щастие мъглата, заблудила върха се разсейва и се показват многобройните върхове на Хималаите. На върха те намират кинокамерата, оставена там от Христо Проданов.

Още от Built.bg:  Как възобновяването на глобалната хидроенергия ще ограничи растежа на изкопаемите горива

При предаването за обстановката от базовия лагер им съобщават, че Иван Вълчев и Методи Савов са под южния връх и се нуждаят от помощ. В 10.45 часа Петков и Досков срещат на южния връх члена на индийската експедиция Фу Дорджи, който се изкача към Еверест.

Междувременно Иван Вълчев и Методи Савов въпреки изтощението от прекараната на открито нощ се насочват към южното седло. Мъглата, която отново забули хималайския първенец, затруднява ориентирането им. Иван Вълчев предаде в базовия лагер, че вижда двама души в мъглата на около 100 метра надолу и тръгва да ги настигне, но скоро ги изгубва от погледа си. Това са били алпинистите от индийската експедиция Рита Гомбу и Анг Дорджи, които малко преди това са се отказали от атакуването на върха, поради кислородна недостатъчност.

В 10.55 часа Николай Петков и Кирил Досков настигат Методи Савов, оказват му помощ с кислород и топла течност. И тримата започват да слизат надолу. Скоро те настигат и Иван Вълчев. Четиримата се отправят надолу и в 15.40 часа достигат четвъртия височинен лагер на индийската експедиция. Четиримата българи съобщиха, че се възстановяват и са в добро състояние.

Тази сутрин покорителите на хималайския гигант Савов, Вълчев, Петков и Досков започнаха слизане, извършвайки пълен траверс на Еверест през Западния гребен, Южния връх и Южното седло. Те достигнаха до втори лагер.

Времето е облачно с превалявания от сняг. Прогнозите не обещават промени.

Скоро в базовия лагер ще се съберат всички наши алпинисти, подготвяйки се за завръщане в родината. Предвижда се българската експедиция да напусне базовия лагер в понеделник, 14 май.

Източник и снимка: Архив БТА

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

BUILT.BG С КАФЕТО СУТРИН

Започнете деня си с най-важното и интересното от света на строителството, икономиката и инвестициите. Всяка сутрин в 7 ч. Директно в имейла ви.

Още от Built.bg

Създателите

Коментари и анализи

Built.bg Podcast

Избрано за Вас

Инфраструктура

Архитектура

Градска среда и Урбанизъм

BUILT.BG DAILY

Започнете деня си с историите, които нашите редактори ще изберат за Вас.

Ние уважаваме Вашите лични данни и няма да ги споделим с никого. Може да се отпишете по всяко време.

Бохемски истории

Be Green

Войната в Украйна

Последвайте ни

Запиши се за електронния бюлетин на Built

Само качествено съдържание, без спам